West-Brabant

Vliegtuig neergestort op A58, piloot overleden

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op de A58 in de richting van Breda naar Roosendaal is woensdagmiddag een vliegtuig neergestort, ter hoogte van de afslag Sint-Willebrord. Het gaat om een tweepersoons motortoestel. Na de crash vloog het vliegtuig in brand.

“Om 12.40 uur zijn we gealarmeerd over een neergestort vliegtuig”, vertelt Vincent Baartmans van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Bij aankomst bleek dat te kloppen. De piloot, de enige inzittende van het vliegtuig, is overleden. “Een hele trieste gebeurtenis.”

Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Het is nog niet duidelijk wat er is gebeurd en waarom het vliegtuig is neergestort. De politie doet onderzoek, en vraagt mensen die beelden hebben van bijvoorbeeld een dashcam, die te uploaden op de website van de politie. Ook twee luchtvaartonderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar de crash.

Verslagenheid is groot

Vliegschool Breda Aviation, dat gevestigd zit op Breda International Airport, laat in een verklaring op haar website weten dat het om een van haar vliegtuigen gaat. “Het verdriet en ongeloof is niet te beschrijven. Onze gedachten gaan uit naar de echtgenote, familie en nabestaanden. De verslagenheid is groot.” De vliegschool zal de komende dagen gesloten zijn. Uit respect voor de nabestaanden en het lopende onderzoek zijn ze niet voor commentaar bereikbaar.

De directeur van het vliegveld, Jan Voeten, heeft eveneens gereageerd: “Het is met grote droefheid dat we vandaag de dood van een piloot als gevolg van een tragisch ongeval nabij onze luchthaven moeten bevestigen. De familie van de piloot is op de hoogte gebracht en we vragen om hun privacy te respecteren in deze moeilijke tijd.”

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van de gemeente Rucphen leeft mee met familie, vrienden en dierbaren van de piloot. “We begrijpen dat woorden in deze moeilijke tijden maar weinig troost kunnen bieden, maar wij willen onze oprechte steun en medeleven betuigen”, laat ze weten. “We willen de hulpdiensten bedanken voor de professionele inzet. Ze hebben hun uiterste best gedaan om de situatie te beheersen.”

Snelweg afgesloten

De snelweg in de richting naar Roosendaal was lange tijd afgesloten voor onderzoek en bergingswerkzaamheden. Verkeer moest omrijden via de A16 en de A17.

Foto: Robert te Veele/Omroep Brabant.
Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse (foto: Robert te Veele/Omroep Brabant)
Foto: Robert te Veele/Omroep Brabant