Woensdrecht

Vliegtuigspotter Werner reist naar Volkel om afscheid te nemen van F16 straaljagers

Vliegtuigspotters F16 straaljager

In alle vroegte verzamelen vliegtuigspotters zich om de F16 straaljagers voor de allerlaatste keer te zien.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Na 45 jaar neemt Nederland afscheid van de iconische F16 straaljagers. Vrijdag vliegt voor de állerlaatste keer een formatie van de gevechtsvliegtuigen over ons land. Ook over Woensdrecht. De twintigjarige vliegtuigspotter Werner Verbogt uit Halsteren, reist zelfs speciaal naar Volkel om de vliegtuigen voor het laatst te kunnen fotograferen.

“Je gaat ze wel missen in het luchtruim ja”, erkent Werner. Al zo lang hij zich kan herinneren heeft hij een passie voor vliegtuigen. En dan met name de militaire vliegtuigen. “Het is zo’n beleving om die te zien vliegen. Ook vanwege het geluid dat ze maken.” Eind 2017 kocht hij zijn eerste camera, en sindsdien reist hij heel het land door om de mooiste en meest bijzondere vliegtuigen in beeld te kunnen brengen.

De foto’s die Werner maakt deelt hij op zijn instagrampagina woensdrecht.spotter. Meer dan 2500 vliegtuigliefhebbers van over heel de wereld volgen zijn account. Bij iedere foto die hij plaatst deelt hij informatie over het vliegtuig dat hij heeft gefotografeerd. “In de zomermaanden ben ik hier toch zeker wel een dag of twee per week mee bezig”, vertelt hij.

Afscheidsvlucht

Speciaal voor het afscheid van de F16’s reist hij op de dag van de afscheidsvlucht af naar Volkel. Daar is namelijk het vertrek- en eindpunt van de vlucht. “Om 07.00 uur ‘s ochtends stond het daar al helemaal vol met spotters.” Waarom hij niet gewoon naar Woensdrecht is gereden? “In Volkel kan je dichterbij komen en dus kan ik dan betere foto’s maken.”

De fanatieke vliegtuigspotter vindt het jammer dat de F16’s straks niet meer over Woensdrecht – en de rest van het land – vliegen. “Het zijn echt een van de beste straaljagers die Nederland ooit gehad heeft.” Maar hij erkent ook dat de nieuwe F35’s een goede vervanging zijn. “Qua technologie gaan we er zeker op vooruit. Een F35 kan op de radar bijvoorbeeld veel beter onzichtbaar blijven dan de F16.”

Het is overigens niet zo dat de straaljagers helemaal verdwijnen. “Er gaan er 24 naar Oekraïne. Er gaan ook nog een hoop F16’s naar Roemenië. Daar worden ze gebruikt als leertoestellen voor militairen in opleiding.”

Al ruim zeven jaar legt Werner bijzondere vliegtuigen vast met zijn camera.