VLP: wat kan gemeente doen om huisartsenzorg in Roosendaal op peil te houden?
De VLP maakt zich zorgen over de huisartsenzorg in de gemeente Roosendaal. Volgens de partij zijn er steeds meer patiëntenstops, blijft de werkdruk in de huisartsenpraktijken hoog en zal het tekort aan personeel waarschijnlijk nog toenemen. Landelijk neemt 60 procent van de huisartsenpraktijken tijdelijk geen nieuwe patiënten meer aan. De VLP wil weten hoe de situatie is in de gemeente Roosendaal.
De zorg van huisartsen staat onder druk. In mei moesten de nachtdiensten van de HAP, de huisartsenpost, al worden gehalveerd. Sindsdien kunnen patiënten tussen 23.00 uur en 08.00 uur niet meer terecht bij de HAP in Roosendaal en moeten ’s nachts dus naar Bergen op Zoom. “Een kwestie waar we destijds ook al kritische vragen over hebben gesteld,” schrijven de raadsleden Jan Brouwers en Eric de Regt aan burgemeester en wethouders.
“Iedere inwoner recht op medische zorg”
Maar ook de gewone huisartsenzorg begint vast te lopen. “Onze fractie ontvangt de nodige signalen over groeiende problemen in huisartsenpraktijken,” aldus Brouwers en De Regt. “VLP Roosendaal is geschrokken van deze signalen en maakt zich zorgen. Zeker met het oog op de voorgenomen schaalsprong kan dit tot problemen gaan leiden in onze gemeente. We zijn van mening dat iedere inwoner recht heeft op medische zorg en daar hoort primair een huisarts zeker bij.”
De VLP wil de cijfers weten achter de Roosendaalse huisartsenzorg: hoeveel huisartsen en huisartsenpraktijken zijn er, is dat de afgelopen jaren gedaald, hoeveel patiënten kan een huisarts gemiddeld aan en hoeveel patiënten heeft een Roosendaalse huisarts gemiddeld, zijn er al praktijken met een patiëntenstop en hoe veel dan?
Wat kan de gemeente doen?
De VLP wil ook weten of er in de gemeente Roosendaal al praktijken zijn overgenomen door het commerciële bedrijf Co-Med. Dat bedrijf kwam de afgelopen maanden geregeld in het nieuws. Patiënten van Co-Med klaagden bijvoorbeeld over slechte bereikbaarheid en het plotseling sluiten van praktijken als er geen arts beschikbaar was.
Het is natuurlijk maar de vraag wat een gemeente kan doen aan dit soort problemen. En dat is precies wat Brouwers en De Regt graag willen weten. “Wat kunt u als College, direct dan wel indirect, doen om de ontstane zorgen en vooral de problemen weg te nemen?”
Lees ook: Per 1 mei ’s nachts alleen nog een huisartsenpost in Bergen op Zoom Lees ook: Telefoontjes zonder spoed naar huisartsenposten verergeren personeelstekort en drukte