Armoede in West-Brabant en Tholen onder de loep genomen
Voedselbank GoedOntmoet, de voedselbank van West-Brabant en Tholen, zet zich inmiddels zestien jaar in om wekelijks klanten te voorzien van voedsel. De voedselbank vraagt aandacht voor de armoede in Nederland en West-Brabant, de veranderende cijfers en de giften die ze krijgt.
Ton Ringersma van Voedselbank GoedOntmoet vertelt over de aangepaste armoedecijfers in Nederland. In het wekelijkse programma Cocktail licht hij zijn verhaal toe: “In de zomer is een nieuw rapport uitgekomen van drie instanties die zich met armoede bezighouden. Dat zijn het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Die hebben gezamenlijk een nieuwe definitie gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat er 540 duizend mensen onder de armoedegrens leven, in Nederland.”
Dit komt neer op 3,1 procent van de gehele bevolking. De langdurige armoede neemt af, geeft het CBS aan. In 2018 lag de armoede nog op 7,1 procent in Nederland. De groep van mensen die in armoede leven is in Nederland kleiner geworden door het inkomen van veel mensen dat sterker steeg dan de armoedegrens. Toch is het niet voor niets dat de regionale voedselbank inmiddels zestien jaar bestaat. Monden voeden blijkt nog steeds nodig te zijn, en in de afgelopen jaren zijn de regionale armoedecijfers juist gestegen.
In steden meer armoede dan in dorpen
“De nieuwe normen zijn voor iedereen gelijk gesteld en worden nu gehanteerd. Hierdoor zouden we een grotere toename kúnnen krijgen van klanten. Tot heden toe valt dat toch relatief mee. Dus, kom naar de voedselbank toe als het nodig is,” vertelt Leon Tolhuijsen, penningmeester van de regionale voedselbank.
“Er zijn duidelijk verschillen te zien in armoedepercentages in de regio. Er is één belangrijk verschil, tussen stad en land. In de dorpen zie je minder armoede dan in Roosendaal en Bergen op Zoom. Er is één dorp dat eruit springt, dat is Woensdrecht. 3,9 procent van het inwonertal van Woensdrecht valt onder de armoedegrens. Dat zijn bijna 900 mensen die in armoede leven. Even ter vergelijking: in Bergen op Zoom is het aantal 2400,” somt Ringersma de feiten op.
Schenkingen zijn altijd welkom
Afgelopen kerst werd volop aandacht geschonken aan mensen die weinig te besteden hebben. Voedselbank GoedOntmoet werd benaderd door verschillende bedrijven. Ze komen met kerstpakketten, er zijn bedrijven die kerstdiners organiseren. GoedOntmoet krijgt giften via kerken, door liefdadigheidsinstellingen én particulieren, beloond met extra geld in deze periode van het jaar.
“Het verkrijgen van goederen wordt steeds minder. Het zou leuk zijn als producenten als telers en boeren bij een overschot aan producten, denken aan de voedselbank en iets willen schenken aan ons. Alles is welkom,” vertelt Tolhuijsen vol ernst.
Alleen maar vrijwilligers
De organisatie bestaat alleen maar uit vrijwilligers, niemand wordt betaald bij deze stichting. Op dit moment zijn er zo’n 150 vrijwilligers. Toch is er ook wel wat verloop in het vrijwilligersbestand. Aanmelden als vrijwilliger is daarom mogelijk.
Tolhuijsen sluit het interview af met: “Wij willen iedereen bedanken die ons in het afgelopen jaar giften hebben geschonken. We kunnen helaas niet iedereen persoonlijk bedanken, dus doen we het via deze weg.”