Volgende fase in de strijd om verhuis Cloetta komt eraan
Stockfoto: PxHere
In de eerste week van april kwam het Roosendaalse college met het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van snoepfabrikant Cloetta, op bedrijventerrein De Meeten II. De reacties zijn op z’n minst wisselend te noemen. Omwonenden van de nieuwe locatie maken zich inmiddels op voor juridische procedures. Vier politieke partijen stellen de nodige kritische vragen.
Ramon van Zijderveld vertelt namens de verontruste omwonenden dat het geen verrassing is dat er een moment zou komen dat er besluitvorming plaatsvond. Wel waren hij en velen met hem onaangenaam verrast dat ze het via de krant moesten vernemen. “Da’s toch wel weer bijzonder”, vat hij het verholen samen. Eerder beloofde de gemeente juist op dit punt beterschap.
Geen illusies
Het collegebesluit gaat nu naar de raad en wordt ook op commissieniveau nog besproken. Er komt dus een inhoudelijk debat maar de verwachting is dat het besluit er gewoon doorheen komt. De oppositie is nu eenmaal in de minderheid. Er zijn wel wat protesten, van meerdere partijen, maar je weet vooraf dat de coalitie achter de plannen van het college gaat staan. Daar maakt Van Zijderveld zich geen illusies over, al prijst hij de politieke pogingen.
Wat hem wél stoort is dat info die via bepaalde media verspreid wordt “behoorlijk geframed” is. Hij legt uit waar dat gevoel vandaan komt: “Het ging wel heel snel, eigenlijk wist BN De Stem nog eerder dan de ambtenaren dat de gegevens al beschikbaar waren.” Ook dat vindt hij op z’n minst bijzonder. De beeldvorming noemt hij bovendien uiterst eenzijdig: “Het lijkt alsof iedereen voor is en dat alle weerstand weg is. Dat alles met rapporten onderbouwd is. Dit is verre van waar.” Het feit dat de gemeente het over slechts tien indieners van zienswijzen heeft steekt ook. “Wat ze niet vermelden is dat twee van die indieners ieder veertig namen achter zich hebben staan.” Volgens de buurtvertegenwoordiger bestaat de totale achterban uit zeker vijfhonderd mensen.
In beroep
Alhoewel de protesten vanuit de politiek dus als welkome steun worden gezien, verwachten de verenigde omwonenden niet dat het collegebesluit wijzigt. Het zal dan nog een paar weken duren voordat de vergunning wordt gepubliceerd en vervolgens breken de zes weken aan waarin de buurt in beroep kan gaan bij de Raad van State. Eigenlijk gaat men er al vanuit dat het zo ver komt. Cloetta zit op schoot bij de gemeente, zo ervaren de bewoners het. “Het echt meeleven met de belangen van de omwonenden blijft daarmee uit.”
Breda
In wandelgangen en vooral het geruchtencircuit waart al even het verhaal rond dat Cloetta nog overweegt om te verhuizen naar Breda. Of het waar is, of als drukmiddel wordt gebruikt, weet ook Van Zijderveld niet. Dat er wellicht een plan B is, zou hem niet verbazen. Maar vooralsnog heeft de snoepgigant de gemeente volledig mee. “Dus ja, ze hebben geen reden om ineens met iets anders te komen.”
Over hoe nu verder is hij kort maar krachtig: “We zijn ons nu aan het verdiepen in de stukken die zijn vrijgekomen.” Op basis van die beoordeling wordt de keuze gemaakt of de gang naar de Raad van State wordt gemaakt. “We zijn met veertig man die dat samen doen. De strijd begint nu pas eigenlijk.”
Volop zorgen en vragen
De zorgen over geuroverlast blijven. Die over de toekomst ook. Wereldwijd wil Cloetta het aantal fabrieken halveren en die productie moet ergens heen. Daarover wordt bestuurlijk helemaal niet gesproken. De buurt krijgt bijval van een deel van de raad. Er is een brief aan het college gestuurd door Paul Klaver van de PvdA, samen met de Roosendaalse Lijst, Forum voor Democratie en D66.
De nodige kritiek
Er wordt door deze politici bijvoorbeeld gevraagd om uitstel van de besluitvorming, onder meer vanwege die omstreden geurproductie en de zeer uiteenlopende visies over de mogelijke overlast ervan. Daar zou objectiever onderzoek naar gedaan moeten worden.
Verder blijven de briefschrijvers hameren op de gebrekkige informatieverstrekking. De gevraagde procesbrief bleef immers uit, aanvullend onderzoek is hard nodig en men wil nog steeds een bijeenkomst op de bewuste locatie, in de vorm van een ‘open avond’. Dat zou hét moment kunnen zijn om alsnog eens serieus te luisteren naar de inwoners. Nu bestaat de indruk dat de gemeente alleen Cloetta als serieuze gesprekspartner ziet, stellen de vier oppositiepartijen. Ze vinden het ook heel vreemd dat er al positief besluit ligt terwijl er nog geen vergunning is. Daarnaast wijzen ze, net als bewonerswoordvoerder Ramon van Zijderveld, op het feit dat er een veel grotere groep inwoners problemen heeft met de plannen dan de gemeente wil doen geloven.