Roosendaal

Volksronde Roosendaal dit jaar weer vol kampioenen

Indurain in de Volksronde van 2019

Herbert Kats Herbert Kats

Aan kampioenen zaterdag 27 juli geen gebrek bij het Waain Wielerweekend in Roosendaal. De Spaanse Tourlegende Miguel Indurain komt speciaal via Breda International Airport om aan de 49ste editie van de Volksronde mee te doen. Met hem arriveert ook Duitse vrouwenkampioen Hanka Kupfernagel.

De koers aan de Kade staat dit jaar in het teken van renners die één of meerdere grote titels hebben behaald. Dat betekent dat veel verschillende wielerdisciplines aan bod komen. Een bewuste keus, zegt Jos Hack van de Stichting Wielercomité Roosendaal.

Naast de grote namen is er overigens ook volop ruimte voor andere sportieve krachtmetingen, zoals het 49ste kampioenschap van Roosendaal, Thor’s Tweede Mijl van de Kaai en de steprace van de Kiwanis.

Allerlaatste

Voorop staat niettemin het wielerspektakel. Bij zowel de mannen als bij de vrouwen kan een veelzijdig rennersveld worden gepresenteerd. Met in vergelijking tot voorgaande jaren flink wat nieuwe namen. Dat betekent tegelijk dat ouderen langzaam afzwaaien.

Zo heeft Mathieu Hermans aangegeven dat hij achter de dernies zijn allerlaatste wedstrijd rijdt. Evenals Erwin Nijboer, die ook naar de Kade komt, reed Hermans lang in dienst van Miguel Indurain.

Deze vijfvoudig winnaar van de Tour de France is zonder twijfel de grote attractie in Roosendaal. De voormalige toprenner wordt zaterdagochtend op het vliegveld verwelkomd door de organisatie van de Volksronde. Zijn voornemen om een dagje eerder te komen zat er door zijn drukke agenda niet in. Indurain landde overigens dertig jaar geleden ook al eens op wat toen nog Seppe heette. Toen nam hij deel aan de Draai van de Kaai.

Mathieu Hermans is overigens niet de grote naam die voor een derniekoers kiest. De Belg Johan Museeuw, Erik Dekker, Erik Breukink, de Britten Collin Sturgess en Tim Harris, Bart Voskamp, Richard Groenendaal, Moreno Hofland, Maarten den Bakker, Leon van Bon en Rob Ruigh volgen zijn voorbeeld. Om 17.15 uur is de eerste manche voor de dames achter de dernie. Een uurtje later starten de oud-profs.

‘Ambassadrice’ Van Moorsel

Bij de vrouwen gaat Leontien van Moorsel wederom van start. Van Moorsel heeft zich inmiddels tot een soort ambassadrice van het evenement opgeworpen. “Die heeft echt mensen warm gemaakt voor ons evenement”, weet Hack.

Anna van der Breggen (34), die onlangs aankondigde dat ze volgend seizoen terugkeert in het peloton, is één van haar concurrenten. Naast Hanka Kupfernagel treden bovendien nog Monique de Bruin, Sissy van Alebeek en uit België afkomstige Ellen van Loy, Evy van Damme, Kristel Werckx en Jolien d’Hoore aan.

Mannen en vrouwen treden ook tegen elkaar in het strijdperk. Aan het begin van de avond werken zij in telkens in twee manches hun eigen wedstrijd achter de dernie af. Een treffen tussen de negen best geklasseerde mannen en vrouwen in de gemengde koppelkoers is het sluitstuk van de eerste wielerdag.

De tweede dag van het Waain Wielerweekend staat in het teken van fietstochten voor toerclubs en families. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden. Deelname is gratis, maar donaties gaan naar de Stichting Ride4Kids die zich inzet voor het bevorderen van onderzoek naar stofwisselingsziekten.

Oog van de Kaai

Tijdens het evenement wordt ook even stilgestaan bij de uitreiking van het Oog van de Kaai, een onderscheiding die gaat naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Kade.

Die onderscheiding gaat dit jaar naar Twan Tielen. Hij wordt geëerd voor zijn jarenlange inzet voor de Volksronde. Hij heeft de onderscheiding al thuis ontvangen omdat zijn gezondheid het op dit moment niet toelaat om naar de Kade te komen.

Meer informatie vind je hier.