Roosendaal

VOLOP: Popup-expo van Litouwse op Nieuwe Markt

Herbert Kats Herbert Kats

De Litouwse kunstenares Jolanta Lapsine exposeert vanaf zaterdag 7 september in een leegstaand pand aan de Nieuwe Markt. Via het Roosendaalse VOLOP-project krijgt zij een podium tot en met 16 september.

VOLOP is bedoeld om zulke initiatieven een kans te geven en met het aanpakken van leegstand  -zoals de organisatie dat noemt- reuring en kleur in de stad te zorgen.

De kunstenares treedt met haar tentoonstelling in de voetsporen van negen andere initiatieven. Projectleider Maruja Gutierrez van VOLOP meldt dat deze invulling mogelijk werd door medewerking van vastgoedeigenaar Metterwoon Vastgoed B.V. en makelaar CS.

De expositie is gratis te bezoeken. Openingstijden zijn van 14.00 tot 18.00 uur en op zondag tot 17.00 uur.

Alopecia

Kunstenares Jolanta kwam acht jaar geleden naar Roosendaal met een diploma van de Litouwse Kunstacademie op zak. Toen ze moeder werd zette ze haar schilderscarrière tijdelijk opzij, mede door de diagnose Alopecia Universalis, een aandoening die haarverlies veroorzaakt. “Door mijn gevoelens op het doek vast te leggen, vond ik mezelf weer terug”, zegt ze.
Een wandeling een meisje dat zich schaamde voor haar ziekte inspireerde de Litouwse om aandacht voor de ziekte te vragen. September is wereldwijd de maand van Alopecia.