Roosendaal

Volop rotzooi bij huurwoningen Alwel in Roosendaal: ‘Zo blijf je rattenoverlast houden’

Er wordt veel afval achtergelaten in tuinen en brandgangen van huurwoningen van Alwel | Foto: Wilbert Brouwers (VLP Roosendaal)

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kapotte schuttinghekken, oude matrassen en vuilniszakken liggen opgestapeld in brandgangen en tuinen van woningstichting Alwel. Wilbert Brouwers van VLP Roosendaal zag de rotzooi afgelopen dinsdag met lede ogen aan. Inmiddels heeft hij er raadsvragen over gesteld, omdat hij vreest voor overlast van ongedierte. “Het is een bende!”

Het afschieten van ratten door de gemeente Roosendaal wordt geprezen, maar in sommige wijken neemt de rattenoverlast juist toe. Voornaamste oorzaak? Achtergelaten rommel. “Doordat rotzooi blijft liggen, stapelt het probleem zich op en neemt het gevaar op overlast toe”, aldus Brouwers. “Je moet het bij de bron aanpakken.”

Ongedierte

“Er is een diverse samenstelling van bewoners, die af en toe wat gemakzuchtig denkt over afval”, vervolgt hij. “Dat baart ons zorgen.”

Ook Alwel ziet een toename van afvaldumping, voornamelijk door mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. “Zij hebben geen pasje of geen mogelijkheden om hun afval met een aanhangwagen naar de gemeentewerf te brengen, waar ze ook nog eens voor moeten betalen”, aldus een woordvoerder.

Tekst gaat verder onder afbeelding:

Een opeenstapeling van afval, in een van de brandgangen bij huurwoningen van Alwel | Foto: Wilbert Brouwers (VLP Roosendaal)

VLP-raadslid Brouwers vindt dat gemeente en verhuurder daarom regelmatiger moeten controleren wat er aangetroffen wordt bij de huurwoningen, om ongedierte te bestrijden.

Alwel gaat huurders strenger aanspreken op de rommel die zij achterlaten, maar wel met een menselijke maat. “Wij bieden hen ook hulp bij het scheiden van hun afval. Een bank kan je namelijk niet in één keer afvoeren naar de gemeentewerf.”

Weggehaald door WVS

De directe verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij de huurder zelf, laat een woordvoerder van Alwel weten. “Wij verwachten dat zij zorgen voor hun directe leefomgeving.” In het huurcontract is vastgelegd hoe zij hun afval moeten verwerken en dat zij hun tuin en brandgang netjes houden.

“Als ze dat niet doen, spreekt een woonconsulent hen hierop aan. Ook wordt er een brief gestuurd namens de sociaal beheerder.” Heeft de huurder hierna de rotzooi nog niet weggehaald, dan wordt dit door het Werkvoorzieningsschap West Noord-Brabant gedaan. “De kosten zijn voor de huurder”, aldus de woordvoerder van Alwel.

Gevaar voor volksgezondheid

Overigens hebben huurders geen vastgelegde termijn, waarvoor het afval weg moet zijn uit hun tuin en brandgang. “Een pallet is natuurlijk anders dan etensresten.”

Brouwers vindt dat er snel opgetreden moet worden. “Hier kan je als omgeving niet op blijven wachten. Het is een gevaar voor de volksgezondheid.”

Alwel deelt deze mening. “Je wil niet wonen in een omgeving met rommel. Het is zeker een gevaar.”

Lees ook: Ratten wil je niet en daarom laat Roosendaal ze afschieten