Verzet omwonenden tegen komst azc: ‘We durven de straat niet meer op’
Foto: Shutterstock
Geëmotioneerde reacties van omwonenden, donderdagavond in de raadszaal, met een oproep aan de gemeenteraad: plaats geen azc in het stadscentrum maar aan de rand van de stad. Diverse insprekers maken de raad duidelijk dat ze niet op een asielzoekerscentrum in hun buurt zitten te wachten, en vrezen voor nóg meer overlast.
Donderdag 13 april maakte het Bergse college bekend dat een leegstaand kantorenpand bij Plein XIII wordt ingericht tot tijdelijk azc voor een periode van vijf jaar. Het gebouw wordt ingericht voor 250 tot 300 asielzoekers, op het terrein erachter komen nog eens extra wooneenheden voor andere ‘spoedzoekers’. De begeleidende ambtenaren gaven de Bergse raads- en commissieleden donderdag uitleg. Het huisvesten van asielzoekers is een maatschappelijke plicht, vertelt Hanneke de Valk in een presentatie.
Vrijgezelle jonge mannen
Dan komen de insprekers aan het woord, betrokken inwoners die moeite hebben met het besluit van het Bergse college. Zoals mevrouw Bronstring. “Waarom stelt de gemeente de inwoners bloot aan gevaar? Omdat er geld te verdienen is”, merkt ze in scherpe bewoordingen op. Ze voorziet een toename van geweld en criminaliteit, met de komst van voornamelijk jonge vrijgezelle mannen. “Het gaat niet om oorlogsvluchtelingen zoals Oekraïners, het zijn economische vluchtelingen en gelukszoekers”, merkt ze op. “We vangen de verkeerde mensen op”, zegt ze stellig. Bronstring verwijst naar een boek van migratiesocioloog Ruud Koopmans, waarin “deze feiten vermeld staan.”
Woongenot onder druk
Woordvoerder Franken, die spreekt namens de bewoners van appartementencomplex Lunet, benadrukt dat de veiligheid en het woongenot met de komst van een azc nóg verder onder druk komt te staan. Want ze ondervinden al overlast van de bestaande opvangcentra in de directe omgeving. “Zoals overlast van verslaafden. Bewoners worden nu al aangevallen en tegen de grond geslagen voor geld. Regelmatig worden auto’s en fietsen beschadigd en zijn er inbraken.” De bewoners durven ’s avonds de straat niet meer op, verzucht hij. “En dan nog eens 300 mensen voor onze stoep plaatsen? Ongehoord!” De bewoners van Lunet geloven niet meer in handhaving, merkt Franken op. “Wie moet dat doen? De politie is onzichtbaar.” De woordvoerder zegt géén bezwaar te hebben tegen huisvesting van asielzoekers in Bergen op Zoom maar de appartementbewoners zijn wél tegen een verdere opstapeling van problemen in hun buurt. Applaus klinkt vanaf de publieke tribune.
Geen duidelijkheid
Namens de bewoners van de Glacis en Galgenbaan spreken mevrouw Linders en de heer Koopman de raadsleden toe, “Ons verhaal sluit hier op aan”, zegt Linders. “We hebben uit de krant moeten lezen dat er driehonderd asielzoekers en andere spoedzoekers komen in een leegstaand kantoorpand. Over het exacte aantal is volgens haar geen duidelijkheid.” Zij bevestigt de overlast die er nu al is van opvangcentra voor dak- en thuislozen en voor verslaafden. “Er wordt druk gebruikt en gehandeld op straat”, zegt ze. “Nóg een groep kwetsbare burgers huisvesten is geen goed idee.”
Lees ook: Kantoorpand Jacob Obrechtlaan Bergen op Zoom wordt tijdelijk azc