Voorlopig nog geen aangepast terras voor café De Kaai
Het leek allemaal in kannen en kruiken, toen café De Kaai eind 2021 opnieuw toestemming kreeg voor het recht leggen van deel van het trottoir voor de deur. Te vroeg gejuicht, bleek al snel. Enige weken later werd de permissie voor de tweede keer ingetrokken. Naar nu blijkt omdat er een vergunning voor verleend moet worden. Dat ontdekte de gemeente onlangs zelf pas, nadat er klachten binnenkwamen over waar de uitbaters maandag aan wilden beginnen.
Inmiddels is de aannemer voorlopig afgezegd en die heeft gelukkig begrip voor de zaak, meldt Niek Bruijs opgelucht. Hij is samen met Nancy van der Sande eigenaar van het horecabedrijf. Het had een prijzige aangelegenheid geworden als de al ingeplande opdracht lastminute niet meer gecanceld kon worden. Verder is er van opluchting of blijheid weinig te merken. De ondernemers balen als een stekker van de gang van zaken.
Veilig en aangenaam zitten
In 2021 kreeg De Kaai maar liefst twee keer toestemming, zwart op wit, van de gemeente. De stoep voor het café mocht voor een deel recht gelegd worden, zodat er aangenamer te zitten is. De uitbaters hebben toestemming voor een terras van zo’n dertig vierkante meter en op basis daarvan is een ontwerp ontstaan. Dat het totale oppervlak van de verhoging groter is, komt volgens Niek omdat het geheel ook veilig moet zijn. Je kunt een terrasstoel niet op de rand zetten immers.
‘Belofte maakt schuld’
Het was allemaal uitgetekend, besproken en eind december met een schriftelijke toestemming bevestigd. Toch werd het opnieuw teruggedraaid. Of dat zo maar kan? Advocaat Redmer Keizer, van Helio Advocaten, denkt er het zijne van. “Afhankelijk van de omstandigheden kun je wel degelijk een beroep doen op eerder gegeven toestemmingen, ook jegens de gemeente”, laat hij weten. Onder het motto ‘belofte maakt schuld’ heeft hij er al eens voor gezorgd dat een gemeente een eerdere toewijzing waar moest maken.
Het grote struikelblok voor De Kaai is dat nu alsnog een vergunningsprocedure wordt ingezet, waarbij er zes weken lang bezwaar gemaakt kan worden. En dat die bezwaren er komen is zeker, weet Niek. De gemeente ontving er zelfs al enkele naar aanleiding van de eerder verleende toestemming. Waarschijnlijk gingen daarom intern nieuwe alarmbellen af en ontdekten ambtenaren en de juridische afdeling dat er procedurele fouten gemaakt zijn.
Via via bezwaren vernemen
Dat het allemaal bepaald niet de schoonheidsprijs verdient gaf een woordvoerder al eerder toe. Helaas is daar niet op alle punten verbetering in gekomen. Uitbaters Niek en Nancy hebben nog altijd niet officieel vernomen wat de al ingediende bezwaren zijn. Een woordvoerder wil er aan Streekomroep ZuidWest wel iets over kwijt. Het zou gaan over de grootte van het terras en de om de materialen die De Kaai voor de egalisering wil gebruiken. Over dat laatste kan Niek kort zijn: “Je moet eens zien hoe het er hier in de buurt nu al jaren bij ligt. Ons plan kan alleen maar een verbetering zijn.”
Politieke reacties en vragen
Ook de Bergse politiek laat zich niet onbetuigd in de kwestie. Lokaal Realisme heeft al een brief met onze redactie gedeeld die er niet om liegt. Raadslid Joost Pals en kandidaat Julien Voets stellen uiterst kritische vragen over de werkwijze en communicatie van de gemeente. De gehele aanpak wordt omschreven als een “brevet van onvermogen”. Op Facebook laat de VVD zich evenmin onbetuigd. Onder de kop “Ondernemer moet driemaal door de ambtelijke molen” kondigt de partij aan kritische vragen te gaan stellen over de kwestie, bij monde van burgerlid Jim Bernaards. Namens GBWP heeft Rik Simons zich gemeld bij café De Kaai. Hij hekelt zowel de communicatie als het gebrek aan inlevingsvermogen richting de ondernemer bij de ambtelijke organisatie; “Dit is aan niemand uit te leggen!”
Lees ook: Café De Kaai opnieuw de dupe van een niet functionerende gemeente