Voorlopig geen vuurwerkvrije zones in Roosendaal: ‘Eerst focussen op vuurwerkoverlast’
Foto: Christian Traets Fotografie
Er komen voorlopig geen vuurwerkvrije zones in de gemeente Roosendaal. Dat laat de gemeente weten in een reactie op raadsvragen van GroenLinks-raadslid Christian Villée. De prioriteit ligt volgens de gemeente eerst op het aanpakken van vuurwerkoverlast, voordat er verder wordt gekeken.
Na twee jaarwisselingen met een landelijk vuurwerkverbod, en een aantal flink uit de hand gelopen vuurwerkrellen in Roosendaal, kan er dit jaar weer als ‘vanouds’ oud en nieuw gevierd worden. “We zetten dan ook in op het beperken van vuurwerkoverlast, zowel voor, tijdens als na de jaarwisseling”, laat de gemeente weten. En om dat doel te bereiken is de maximala capaciteit handhavers ingezet, al sinds de zomermaanden.
Dat gebeurt nu vooral in de vorm van grenscontroles en invallen. “Hartstikke goed natuurlijk”, vindt Villée. “Maar het is jammer dat er nog geen aanvullende maatregelen worden genomen zoals de vuurwerkvrije zones waar wij op gehoopt hadden.”
Vuurwerkrellen
De reden dat die zones dit jaar sowieso nog niet gaan komen, heeft te maken met de grote overlast van de voorgaande jaren. Zowel in 2020 als in 2021 zijn meerdere en heftige vuurwerkrellen in de stad geweest. “Daarom zetten wij ons nu vooral in op het beheersen van de vuurwerkoverlast in onze gemeente”, aldus de gemeente. “Zodra er sprake is van een stabiele situatie en een rustige jaarwisseling, kunnen we gaan onderzoeken hoe we in Roosendaal op de meest veilige en gezonde manier met vuurwerkgebruik om kunnen gaan.”
Lees ook: Weer vuurwerkoverlast, brand en relletjes in RoosendaalDat is jammer, vindt Villée. “De donkere kruidwolk van de vuurwerkrellen hangt dus nog steeds boven het hoofd van de portefeuillehouder.” En dat is volgens het raadslid ten nadele van de natuur, dieren en de zwakkeren. “Zij zijn hier nu de dupe van. Allemaal omdat een kleine groep het zo verpest heeft.”
Niet te handhaven
Volgens de gemeente zijn vuurwerkvrije zones – op dit moment – niet te handhaven. Het aanwijzen van zo’n gebied, of meerdere gebieden, zou leiden tot een onevenredige inzet van handhaving. Door de zones zou er dan op sommige plaatsen heel veel handhaving zijn, en daardoor op andere plekken weer helemaal niet. “Maar als je je focust op de gevraagde vuurwerkvrije zones, dan haal je de ergste overlast toch al weg?”, vervolgt Villée.
Daarnaast heeft de gemeente te maken met een capaciteitsprobleem als het gaat om zowel Boa’s als politieagenten. “Maar dan kan er op zoveel niet gehandhaafd worden, omdat er niet genoeg capaciteit is. Er zijn nou eenmaal regels die gehandhaafd dienen te worden. Dat dat niet met vuurwerkvrije zones zou kunnen, vind ik het paard achter de wagen spannen.”
Vuurwerkoverlast melden
En dus hoopt Villée dat inwoners van de gemeente zoveel mogelijk meldingen maken van vuurwerkoverlast. “Als er niks gemeld wordt, dan gaat er ook nooit iets veranderen. Wij als GroenLinks geven in ieder geval nog niet op, en ik hoop de mensen die hier last van hebben ook niet.”
Lees ook: GroenLinks ziet graag vuurwerkvrije zones in Roosendaal: ‘Teveel overlast’