Nieuw-Vossemeer

Vossemeersebrug bestaat 50 jaar en is hard toe aan onderhoud

Emma Janvier Emma Janvier

Al 50 jaar verbindt de Vossemeersebrug de gemeentes Steenbergen en Tholen. Woensdagmiddag kwamen wethouders Corniel van Leeuwen uit Tholen en Maurice Remery uit Steenbergen samen om dit feestelijke moment te vieren. Maar ze vragen ook aandacht voor de brug, want groot onderhoud is namelijk hard nodig.

“Met 50 jaar de Vossemeersebrug vieren we niet alleen de brug, maar ook de mooie verbinding die deze aan onze gemeentes geeft”, vertelt wethouder van Leeuwen. “Vroeger liep er een romantisch pondje, maar deze brug is wel een heel stuk praktischer.” Tegelijkertijd staat deze verbinding ook onder druk volgens de wethouder. “We willen als gemeentes samenkomen om te zorgen dat de verbinding in stand blijft.”

Wethouder Remery vult zijn collega aan. “De staat van de brug is op dit moment niet ideaal. Plus het limiet van 3,5 ton zorgt ervoor dat het economisch verkeer belemmerd wordt.” De komende weken wordt er wel klein onderhoud aan de brug uitgevoerd. “Het enige wat dan wordt gedaan is roestwering, verven, hier en daar een gat vullen, maar we willen graag verandering zien in de constructie van de brug.”

Ideale situatie

Om de constructie van de brug aan te passen is meer nodig. Wethouder van Leeuwen: “In Nederland is een hele grote opgave als het gaat om infrastructuur en dat betekent dat onze mede-overheden heel veel werk te doen hebben, veel achterstallig werk ook. We zouden graag zien dat de Vossemeersebrug op een hele korte termijn wordt aangepast.”

De ideale situatie voor de wethouders zou zijn dat al het verkeer over de brug heen zou mogen, ook zwaar vrachtverkeer. “We moeten er niet aan denken dat economisch vrachtverkeer nog langer beperkt wordt”, aldus van Leeuwen. “We hopen dat Rijkswaterstaat met een duidelijk perspectief komt, dan kunnen wij dat weer communiceren aan onze inwoners en ondernemers.”

Nóg 50 jaar

Om de fijne samenwerking tussen de gemeentes te vieren hebben de wethouders een cadeautje voor elkaar meegenomen. “We hebben een beeldje van Merijntje Gijzen meegenomen voor Corniel. Dat is een hoofdfiguur in een roman”, legt de Steenbergse wethouder uit. Hij krijgt daar van zijn Thoolse collega een aantal etsen voor terug. “Het zijn beelden van de warme plekken hier in Tholen, om de warme samenwerking onderling uit te drukken.”

Dat de band tussen de twee gemeentes goed zit, mag wel duidelijk zijn. “Als het aan ons ligt gaan we op deze manier nog vijftig, honderd, tweehonderd jaar door”, lacht Remery. Zijn collega uit Tholen is het daar volledig mee eens. “We hebben 50 mooie jaren gehad, hoe mooi zou het zijn als we nog vijftig jaar daarna krijgen.”