Roosendaal

Villa Vrouwenhof: vragen, vragen en nog eens vragen

Herbert Kats Herbert Kats

Mensen die de villa in het Vrouwenhofpark een warm hart toedragen leven tussen hoop en vrees. Het monumentale pand is voor menig Roosendaler een gekoesterd symbool. Dat er zichtbaar aan wordt gewerkt kán een goed teken zijn. “Maar we weten het gewoon niet, we horen niets”, geeft een buurtbewoner aan.

Inmiddels ligt er een flinke reeks raadsvragen, van de PvdA en de Roosendaalse Lijst. Zoals PvdA-raadslid Paul Klaver aangeeft ontbreekt het met name aan duidelijkheid. In weer nieuwe vragen informeert zijn fractie of de gemeente op korte termijn helderheid verschaft.

Erfgoedvereniging Heemschut nodigde het college al uit om handhavend op te treden. “We hebben gereclameerd”, bevestigt Tom van Eekelen Heemschut. Eveneens om te horen wie de nieuwe eigenaar is. “Die heeft de gemeente laten weten dat hij hekken wel genoeg vindt.” Als gevolg daarvan zijn de verlichting rond het pand en de bewakingscamera nu uit. De kosten van de bewaking waren volgens Heemschut voor de gemeente.

Per ommegaande

Volgens iedereen die het beste met de ‘Witte Villa’ voor heeft moet er naast informatie vooral snel inzicht komen over de toekomst van pand en park. Alom klinkt de roep om een concreet plan van aanpak. Om de urgentie te benadrukken staat in de recente raadsvragen: “Wat gaat u per ommegaande doen om het monument te behouden en zorg te dragen dat het verdere verval van de villa wordt voorkomen?” En zeker zo belangrijk: “Wat kunt u als college actief doen en vervolgens de rekening bij de eigenaar leggen?”

De PvdA verwoordt in de meest recente vragen overigens nóg een breder levende gedachte over het park, waarbij wordt gewezen op de programmering voor komende zomer. “Is de zaak volledig op orde voor wat betreft openluchtuitvoeringen die in 2025 gegeven kunnen worden? Kunt u ons een update daarover geven?”

Speculatie

Omwonende Yvonne de Beer verwelkomt elke roep om actie. Ze benadrukt dat nieuwe ontwikkelingen hoopvol kúnnen uitpakken. “Maar we waren verrast.” Niet alleen dat de beveiliging van de villa af is gehaald, maar dat ook de verharde paden worden opgebroken.

Naar de overwegingen kan ze slechts raden. Daarover is geen contact geweest, geeft ze aan. “Een beetje storend”, noemt ze dat. “Het kan positief zijn, maar waarom komt de eigenaar er dan niet mee naar buiten? Het lijkt wel of de gemeente nu kijkt of de maatregelen afdoende zijn.” Vanuit het Stadskantoor blijft het echter stil. Dus is ook ongewis in hoeverre de nog onbekende eigenaar de zaken afstemt met de gemeente.

Er circuleren namen om wie het gaat, weet De Beer, maar ze ziet er geen heil in om die vermoedens te delen. “Aan aan speculaties heeft niemand behoefte”, zegt de omwonende. Zij noemt het tegengaan van verdere verloedering de eerste prioriteit. “Ach, laat die man nu z’n gang gaan. Laten we zaken samen bespreken en elkaar in elk geval niet in de wielen rijden. Als de villa maar behouden blijft. Het gaat om een mooi en herkenbaar stukje Roosendaal.”

Lees ook: Hekken moeten villa Vrouwenhof redden