Standdaarbuiten

Vrijheidsfakkel gedenkt voortaan vele slachtoffers

Herbert Kats Herbert Kats

Standdaarbuiten heeft z’n monument voor de vrijheid. De Vrijheidsfakkel werd zondagmorgen om half zeven onthuld in de Heemtuin, exact 80 jaar na het ondertekenen van de bevrijding van het dorp, dat met 300 slachtoffers een hoge prijs voor de oorlog betaalde.

Bij het plaatsen van de Vrijheidsfakkel was een twintigtal direct betrokkenen aanwezig van de mensen die in Standdaarbuiten het leven verloren. De fakkel was half september al te zien tijdens een ceremoniële herdenking op de Markt. Nu is er een permanent aandenken aan de 300 dorpsbewoners, Amerikaanse strijders en Duitsers die omkwamen. ‘Want als we vergeten, is alles tevergeefs’, luidt daarbij de boodschap.

Permanent aandenken

“Waarom we niet eerder een monument kregen zou ik zo niet kunnen zeggen”, bekent Anton Vermunt van Heemkundekring ’t Sandt daer Buyten. “Ik ben pas een jaar voorzitter. Maar beter laat dan nooit, zou ik zeggen. Nu is er een permanent aandenken.” Het gedicht Uit scherven geboren van naamgenoot Anton Vermunt  zorgde voor een passende omlijsting van de herdenking.

De onthulling van de Vrijheidsfakkel in de donkere ochtenduren.

De heemkundekring kijkt terug op een lange reeks activiteiten in het kader van 80 jaar Bevrijding. “Het begon heel klein maar het leverde veel herinneringen en ver verhalen op”, maakt de kringvoorzitter de balans op.

Met de herdenking is een vol jaar afgesloten. “We hebben naamlezingen gehad, een speciale fietstocht en nazaten van de Timberwolves ontvangen.” Deze bevrijders nemen een belangrijke plek in voor de inwoners van Standdaarbuiten. “Van hen kwamen er 247 de Mark niet over”, weet Vermunt. De verliezen van de zich terugtrekkende Duitsers steken daar schril bij af. “Zo’n 19, als ik het wel heb.” Een hoge prijs voor de vrijheid voor een ieder.


Zie ook:
Live uitzending herdenking Standdaarbuiten – 15 september 2024