West-Brabant

Vrijwilligers helpen natuur een handje tijdens jaarlijkse Natuurwerkdag

Natuurwerkdag West-Brabant

Een eerdere editie van de Natuurwerkdag (foto: LandschappenNL)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wilgen knotten, poelen schoonmaken of heidegebied opschonen. De natuur heeft soms een beetje extra hulp nodig. Daarom vindt op 1 en 2 november de jaarlijkse Natuurwerkdag weer plaats, georganiseerd door LandschappenNL.

De Natuurwerkdag is geen nieuw fenomeen. “Het is alweer de 24ste editie”, vertelt Hanne Delbaere namens Brabants Landschap. “Dit is ooit in het leven gekomen omdat we staan voor biodiversiteit. Daar willen we graag aan meehelpen.” Wekelijks zijn er al tal van vrijwilligers van Brabants Landschap bezig om de natuur te onderhouden. “Maar tijdens de Natuurwerkdag kunnen ook mensen helpen die dit niet regelmatig doen.”

Landschappen NL is de overkoepelende organisator van de Natuurwerkdag. Brabants Landschap neemt hierin de klussen voor de provincie Noord-Brabant op zich. “De eerste edities was het altijd maar één dag, de eerste zaterdag van november. Dat is uitgebreid naar vrijdag en zaterdag”, aldus Hanne. “We organiseren de Natuurwerkdag samen met allerlei partners. Bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en IVN Natuureducatie. Het wordt heel breed gedragen dus.”

Klussen in de natuur

Wie interesse heeft om op 1 of 2 november mee te helpen met een klus in de natuur, kan zich opgeven via de site van Natuurwerkdag. “Het is altijd heel gezellig. Veel groepsleiders zorgen ook voor koffie, thee en soep.” Vorig jaar raasde storm Kilian over het land. “Zelfs toen waren er een hoop vrijwilligers aan het werk.”

De klussen vinden plaats in natuurgebieden, maar bijvoorbeeld ook aan de randen van dorpen. “Het is nu de tijd om de wilgen te knotten bijvoorbeeld. Of om poelen schoon te maken. Planten weg te halen zodat er ruimte komt voor nieuwe. De hele zomer laten we de natuur met rust, mede door het broedseizoen. De herfst is dus echt de tijd van het jaar om aan de slag te gaan.”