Zevenbergen

Vrijwilligers van de VoorleesExpress leren Zevenbergse gezinnen lezen

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Jonge kinderen die in Zevenbergen wonen en moeite hebben met lezen en de Nederlandse taal, kunnen in aanmerking komen voor de VoorleesExpress. De gemeente Moerdijk is onlangs met een pilot gestart, die wordt uitgevoerd door Surplus, de bibliotheek en het onderwijs.

Nieuw is de VoorleesExpress niet in Nederland. “In Breda wordt dit bijvoorbeeld al vijftien jaar aangeboden”, vertelt projectcoördinator Hajar el Bouny. “Het is een leuk initiatief. We helpen kinderen die vastlopen in hun taalontwikkeling.” Daarin wordt niet alleen het kind geholpen, maar het hele gezin. “Het is ons doel dat de ouders verder gaan met voorlezen wanneer wij na twintig weken klaar zijn.”

Het is niet zo dat gezinnen zichzelf kunnen aanmelden voor de VoorleesExpress. “Dat wordt door bijvoorbeeld een school, consultatiebureau, GGD of logopedist gedaan”, vervolgt Hajar. “Zij kunnen gezinnen aanmelden via onze website.” Vervolgens is het de bedoeling dat een voorleesvrijwilliger gedurende twintig weken iedere week één uur langskomt. “Deze vrijwilligers lezen voor, maar spelen ook taalspelletjes of komen gewoon even kletsen. Er zijn zoveel verschillende creatieve manieren om voor te lezen. Je ziet veel ouders hierin vastlopen. Daar willen wij ze bij helpen.”

Hoe jonger je met taal begint, hoe beter.

Voorlezen is namelijk een belangrijke manier om een kind taalvaardig te maken, meent Hajar. “Daar moet je eigenlijk al mee beginnen wanneer een kind nog geen jaar oud is. Vanaf dat ze zes maanden oud zijn pikken ze de taal namelijk al op. Hoe jonger je met taal begint, hoe beter dat is voor de ontwikkeling.” Zo heeft Hajar ook een tip voor anderstalige gezinnen: “Lees voor in je eigen taal, zo lang je maar met lezen bezig bent.”

Vrijwillige voorlezers

Afhankelijk van het aantal vrijwilligers, is het de bedoeling dat de eerste gezinnen vanaf eind januari 2025 beginnen bij de VoorleesExpress. “Ik word al overspoeld met aanvragen van vrijwilligers, dus dat is super. Ook heb ik de scholen en andere organisaties gemaild om te vertellen over het project, dus ik ben benieuwd hoeveel aanmeldingen er komen.” Het is het doel om met twintig gezinnen aan de slag te gaan. “Maar we hopen natuurlijk op meer!” Mocht het project goed lopen, dan komen ook de andere kernen van Moerdijk hiervoor in aanmerking.

Opgeven als voorleesvrijwilliger is nog steeds mogelijk. Wie voorlezer wordt, krijgt een biebpas. Ook is er voor de vrijwilligers een workshop interactief voorlezen en Hajar wil samen met projectleider Nicole van Gennip een training aan gaan bieden. Van de voorlezers wordt hun VOG (aan)gevraagd. En wat gebeurt er na de twintig weken? “We hopen dat de ouders dan verder gaan met het voorlezen. En de kinderen krijgen een diploma!”

Na het traject van twintig weken krijgen de kinderen een diploma.