Roosendaal

Vrolijke waterspuwers jagen geesten en demonen Roosendaalse wijk uit

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Waterspuwers, de doorgaans uit steen gehouwen draken, monsters en roofvogels, zijn vaak op dakranden van eeuwenoude kathedralen te vinden. In de oudheid werden ze gebruikt om hemelwater af te voeren en tegelijkertijd om geesten buiten de deur te houden. Nieuwe waterspuwers in Roosendaal lijken wat dit laatste betreft absoluut niet op de ornamenten van vroeger. In de gedaantes van een carnavaleske Tullepetaon is het zelfs moeilijk een glimlach te onderdrukken.

Dinsdag werden elf waterspuwers geplaatst in de kademuur boven de vliet. En werden de keeltjes van de ornamenten alvast doorgesmeerd met water. Vanwege corona gebeurde dit een jaar later dan gepland. “Nu nog met behulp van een pomp, maar straks wordt het regenwater opgevangen in een groot reservoir van waaruit het water via de spuwers weer in de haven terecht komt”, zegt kunstenaar Leon Vermunt.

De ornamenten lagen al een tijdje in de kast van de kunstenaar uit Wouwse Plantage. In opdracht van de gemeente Roosendaal ontwierp hij de bronzen koppen om de nieuwe wijk Stadsoevers een extra Roosendaals tintje te geven.

De parelhoenders, oftewel Tullepetaonen zoals het carnavalssymbool in Roosendaal wordt genoemd, hebben elk een eigen betekenis. Vermunt is er maar wat trots op. “Ze zijn onder meer een hommage aan het Roosendaals carnaval, de muzikanten en zangers uit de stad en de nieuwbouwwijk Stadsoevers.”

De plannen voor Stadsoevers zijn al oud, maar kwam door de financiële crisis letterlijk niet van de grond. Nu is het begin alsnog gemaakt. “Kijk, dit stelt de gezonde Roosendaler voor”, zegt Vermunt terwijl hij naar een waterspuwer wijst die twee maskers van Tullepetaonen draagt. “De symboliek hierachter is dat mensen in deze wijk de uitdaging moeten aangaan om er samen iets moois van te maken.” Vermunt heeft er vertrouwen in dat dit wel moet lukken. In elk geval houden de waterspuwers een oogje in het zeil.