Bergen op Zoom

Vuurwerkhandel over nieuw beleid: ‘Traditie mag niet verloren gaan’

Han Verbeem Han Verbeem

Het duurt nog driekwart jaar, maar de vuurwerkbranche kijkt nu al met spanning uit naar de komende jaarwisseling. Want zal er in december, na het totaalverbod van 2020, weer vuurwerk verkocht mogen worden? De Bergse gemeenteraad houdt rekening met een gedeeltelijk verbod en het aanwijzen van speciale gebieden waar vuurwerk wél is toegestaan.

Maandag hield de Bergse gemeenteraad een dialoogavond waarbij de raadsleden terugblikten op de jaarwisseling van 2020-2021. In oktober leek er een overeenkomst te zijn na het zogeheten ‘kofferbakoverleg’ dat de gemeente voerde met bewoners, handelaren en andere belanghebbenden. Daarbij zou het afsteken van vuurwerk gedurende twee jaar slechts toegestaan zijn in enkele vooraf aangewezen gebieden in Bergen op Zoom. Na deze twee jaar, vanaf 2024, zou een totaalverbod volgen voor het afsteken van particulier vuurwerk. Georganiseerde vuurwerkshows zouden wel tot de mogelijkheden behoren.

Totaalverbod tijdens corona

Maar de coronacrisis stelde de Bergse gemeenteraad voor een nieuwe realiteit. Op 13 november 2020 kondigde de minister een totaalverbod af, om te voorkomen dat toch al drukbezette ziekenhuizen overbelast zouden raken door de vele vuurwerkslachtoffers. Volgens beleidsadviseur Kolkman, die de Bergse raadsleden een toelichting gaf op het gemeentelijk elevatieverslag, bleek op dat verbod nauwelijks te handhaven. “Zes weken was daarvoor veel te kort”, sprak ze. Het gevolg was, dat het volop knalde op 31 december. De schade bleef relatief beperkt tot ‘slechts’ 30.000 euro. “Dat is nog een fors bedrag”, reageerde GroenLinks-voorman Peter van den Ouden. Hij is nog steeds overtuigd tegenstander van het afsteken van vuurwerk – niet alleen vanwege de gevaren maar ook om de milieuvervuilende kruitdampen.

Denktank

Het Bergse college van B&W gaat de komende maanden een plan van aanpak voorbereiden om de jaarwisseling van 2021-2022 in goede banen te leiden, rekenend op een versoepeling van de eerdere coronamaatregelen. Nog steeds blijft een deelverbod met het aanwijzen van vuurwerkgebieden het uitgangspunt. Daarvoor gaat de gemeente nu te rade bij bewoners en handelaren met de vorming van een denktank, waaraan ook de politiek kan deelnemen.

Tradities

Vuurwerkondernemer en branchevertegenwoordiger Edwin Vader, in de handel beter bekend als Ed Raket, wil zeker deelnemen aan een dergelijk overleg. “Een totaalverbod werkt niet, dat heeft de praktijk aangetoond”, zegt hij. Het organiseren van gemeentelijke vuurwerkshows als alternatief voor particuliere verkoop ziet hij ook als onwenselijk. “Je wilt niet dat mensen rond middernacht, met de nodige glaasjes achter de kiezen, in de auto stappen om naar een nachtelijke vuurwerkshow te rijden.” Maar de praktische bezwaren zijn niet het enige, benadrukt hij. “De mensen willen nu eenmaal vuurwerk. Het hoort bij Nederland, het hoort bij onze tradities. We hebben al zoveel moeten inleveren… laat dit nu óók niet verloren gaan!”

Show Binnenschelde

Eén vuurwerkshow komt er als het aan Vader ligt echter wél: de jaarlijkse gratis show die hij traditiegetrouw kort vóór Oud en Nieuw organiseert bij de Binnenschelde – gratis en voor niets, als een soort voorproefje van wat komen gaat. Deze komt er als het aan hem ligt in december weer, na een jaar overgeslagen te hebben. “Nóg mooier en indrukwekkender dan voorheen.”