Bergen op Zoom

Vuurwerkverbod: ‘Balen dat wij de dupe zijn door het toedoen van een ander’

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Emma Janvier Emma Janvier

      De knoop is doorgehakt. Dinsdagochtend kwamen de geluiden uit Den Haag dat het landelijke vuurwerkverbod er dan echt gaat komen. Een veelbesproken onderwerp met uiteenlopende meningen.

      “We dachten eerst dat het een 1 april grap was, maar dat was jammer genoeg niet het geval”, vertelt Peter van Hooijdonk, eigenaar van de Bergse Dumphal. Aan het einde van het jaar is dat voor de Bergenaren een populaire plek om vuurwerk te kopen, maar daar dreigt nu een einde aan te komen. “We balen ervan dat wij de dupe zijn door het toedoen van een ander.”

      Verdeeldheid

      In de straten van Bergen op Zoom zijn de meningen verdeeld. “Ik heb een uitgesproken mening hoor”, lacht voorbijganger Renate. “Misschien niet die je van een oudere vrouw verwacht. Ik zou het ontzettend jammer vinden als vuurwerk wordt afgeschaft. Het hoort wat mij betreft echt bij oud en nieuw, een glaasje bubbels en vuurwerk kijken.”

      Een stukje verder staat de 17-jarige Max, die wel snapt waarom deze keuze is gemaakt. “Ik denk dat het voor iedereen leuk moet blijven. De afgelopen jaren is het niet helemaal netjes gegaan met het knalvuurwerk, maar nu blijkt dat het ook niet goed gaat met siervuurwerk. Tja, dan moet je er een hendel op gaan zetten.”

      Inkopen al gedaan

      Vuurwerkverkoper Peter baalt er in ieder geval flink van. “Het is hetzelfde als dat je tegen iemand zegt dat je zijn dertiende maand niet uitbetaalt dit jaar.” Al dertig jaar wordt er vuurwerk verkocht bij de Dumphal. “We zien nu zelfs derde generaties van mensen die inkopen bij ons komen doen, ik word al twee dagen gebeld door vaste klanten met de vraag hoe het nu zit, maar ja, dat weten we zelf ook nog niet.”

      Voor Peter en zijn collega’s kwam het nieuws namelijk net zo hard uit de lucht vallen, als voor de rest van Nederland. “We wisten natuurlijk wel dat er wat gerommeld werd, maar dat er echt een besluit was genomen, hoorde we gewoon via Nieuwsuur. Dat vind ik ook wel echt heel jammer.” De inkopen voor komend jaar zijn zelfs al gedaan. “Hoe dat gaat met een uitkoopregeling of iets, dat is voor ons ook nog heel onzeker.”

      Lastig karwei

      De mensen op straat hebben over het algemeen niet heel veel vertrouwen in de komst van het nieuwe verbod. “Hoe ze dat gaan controleren, ja geen idee”, zeggen twee vriendinnen tegen elkaar. “De echte diehards die komen er toch wel aan.” Voorbijganger Albert is blij met het verbod, maar is ook nog benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat. “We zitten zo dicht bij België. Het wordt een erg lastig karwei om dat te gaan handhaven.”

      De echte diehards komen er toch wel aan.

      “Knalvuurwerk en pijlen die naar de hulpverleners worden afgeschoten, dat is niet het vuurwerk wat wij verkopen. Al heel lang niet meer”, sluit de Dumphal-eigenaar af. “Het is jammer en echt heel zuur dat wij daarvoor gestraft worden.”

      Hoe het vuurwerkverbod er definitief uit gaat zien en wanneer deze in zijn werking zal gaan is nog niet duidelijk.