Roosendaal

VVD-leden willen onafhankelijk onderzoek naar coalitiecrisis Roosendaal

Han Verbeem Han Verbeem

De leden van VVD-netwerkafdeling Roosendaal-Woensdrecht willen een onafhankelijk onderzoek naar de coalitiecrisis in Roosendaal, die heeft geleid tot het aftreden van VVD-wethouder Sanneke Vermeulen. Een motie van zeventien afdelingsleden is ingediend heeft geleid tot deze uitkomst – zegt afdelingsvoorzitter Marlon Frijters. De leden kwamen die dag bijeen voor de ALV (Algemene Leden Vergadering) in zaal Non Plus Ultra in Woensdrecht.

Onder de indieners van de motie staan namen van prominente VVD-leden, waaronder Giel Janssen – de oud-burgemeester van Halderberge en voormalig wethouder in Bergen op Zoom. Frijters wil weinig kwijt over de inhoud van de ledenvergadering en over de stemverhoudingen. “Deze ledenavond was besloten en vertrouwelijk”, zegt ze. Alleen de uitkomst is bekendgemaakt: een onderzoeksopdracht aan de regionale VVD.

Hele proces onder de loep

Wel neemt de VVD-afdelingsvoorzitter nadrukkelijk afstand van de publicatie woensdag in de BN/DeStem, waarin gesuggereerd wordt dat het onderzoek zich specifiek zou richten op het handelen van de Roosendaalse VVD-fractie. “De onderzoeksopdracht gaat echt over het gehéle proces en niet over de fractie alleen”, benadrukt Frijters.

Royement niet aan de orde

Ook ligt er geen keiharde opdracht aan de fractie om uit de Roosendaalse coalitie te stappen, zoals in de publicatie is gesuggereerd. “Die keuze ligt bij de fractieleden zelf”, zegt ze. Van een mogelijk royement van de fractieleden, zoals eveneens is geopperd in het krantenartikel, kan volgens haar al helemaal geen sprake zijn. “Daar gaan de afdelingsleden niet over, zoiets is aan het hoofdbestuur van de VVD.”

Mediation

Frijters beaamt dat de spanningen tussen fractie en wethouder Vermeulen al langer duurden, en bevestigt dat er sprake was van een mediationtraject – een bemiddeling, uit te voeren door VVD’ers van buitenaf. “Maar zo ver is het nooit gekomen.” Wél heeft het afdelingsbestuur aan de fractie het advies gegeven om het vertrouwen in de coalitie met VLP Roosendaal, GroenLinks en CDA op te zeggen. “Zeker als je ziet hoe het allemaal is gegaan”, merkt Frijters op.

Opstappen

Wethouder Vermeulen stapte twee maanden geleden op, vanwege een voor haar onveilige werksfeer binnen het college van burgemeester en wethouders. De kritiek richtte zich voor een groot deel op collega-wethouder Arwen van Gestel, die kort daarna vertrok. In de geëmotioneerde raadsvergadering van 12 september, die daarop volgde, heeft een raadsmeerderheid een motie van Roosendaalse Lijst, D66 en PvdA aangenomen, om de angstcultuur op het Stadskantoor te onderzoeken. Burgemeester Mark Buijs wil echter eerst zelf met ambtenaren in gesprek, alvorens hij een extern onderzoeksbureau inschakelt – kondigde hij die raadsvergadering aan.

Begeleidingscommissie

Inmiddels is een gemeentelijke begeleidingscommissie ingesteld, voor extern onderzoek naar sociale veiligheid op het Roosendaalse stadskantoor. “We willen volledige transparantie en waarborgen dat de juiste stappen worden gezet om herhaling te voorkomen”, aldus burgemeester Buijs.

Lees ook: Roosendaals restcollege overleeft raadsdebat na diepste crisis in jaren, raad wil extern onderzoek Lees ook: Fractievoorzitters geschokt door het plotselinge vertrek van wethouder Vermeulen Lees ook: Ook Roosendaalse wethouder Arwen van Gestel legt functie neer