VVD: meld Roosendaal aan voor proef om crimineel geld te investeren in wijken
Foto: Shutterstock
De VVD in Roosendaal wil dat de gemeente kijkt of ze mee kan doen aan het proefproject Maatschappelijk Herbestemmen, MaHer. Die proef is vorige maand begonnen in Schiedam. Geld en spullen die van criminelen afgepakt zijn, gaan daar voortaan meteen terug naar de samenleving. In Schiedam gebruiken ze het om een leerwerkplek voor jongeren te maken. De VVD in Roosendaal ziet dat voor de eigen gemeente ook wel zitten.
De VVD wil dat de gemeente Roosendaal uitzoekt of ze mee zou kunnen doen aan het pilotproject Maatschappelijk Herbestemmen. Schiedam was eind februari de eerste die in beslag genomen crimineel geld mag gebruiken voor maatschappelijke projecten. “Daarbij gaat dan de voorkeur uit naar kwetsbare wijken, die veel te lijden hebben gehad onder criminaliteit. De VVD is groot voorstander van deze aanpak,” schrijft VVD-raadslid Menno Nefs aan burgemeester en wethouders van Roosendaal.
Goed voor vertrouwen van inwoners in overheid
“Door het afgepakte criminele geld weer te investeren in de leefbaarheid van de buurten, laat men zien dat misdaad niet loont. Bovendien kan deze werkwijze het vertrouwen van inwoners in de overheid een stevige boost geven,” verwacht Nefs. Volgens hem hebben andere landen al laten zien dat de methode werkt. “Deze werkwijze wordt al langer gehanteerd in landen als Italië en de resultaten daar zijn enorm succesvol.”
De VVD denkt dat Roosendaal een goede kans maakt om mee te mogen doen met MaHer. Want Roosendaal zit net als Schiedam al in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Volgens Nefs zou het “bijna vanzelfsprekend moeten zijn om aanspraak te kunnen maken op deelname aan dit project”. Hij wil daarom weten of de gemeente het project Maatschappelijk Herbestemmen kent, wat ze er van vindt en of ze kan zorgen dat Roosendaal mee kan doen.
Lees ook: Leefbaarheid Roosendaal wordt aangepakt: kwartiermaker aan de slag met ambitieprogramma Lees ook: Roosendaals college blij met toetreding tot landelijk programma aanpak kwetsbare wijken