Waarom vieren we eigenlijk Pinksteren?
Pinksteren is één van de vele feestdagen die Nederland kent. Het valt altijd op zondag en maandag en voor de meeste Nederlanders betekent dat een lang weekend. Voor christenen is het echter een belangrijke feestdag. Vandaag is het Pinksteren, maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd?
Volgens oud-pastoraal medewerker Els Ettes begint het verhaal van Pinksteren eigenlijk al bij Pasen. Met Pasen wordt namelijk gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. “Het mooie aan Pasen is dat zijn leerlingen de ervaring hadden dat hij niet echt dood was. Jezus stond na drie dagen op uit de dood.” Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartdag. De dag dat Jezus naar de hemel ging. “In kinderbijbels vind ik dat verhaal heel mooi verwoord”, zegt Ettes.
Pinksteren
Pinksteren wordt vijftig dagen na Pasen gevierd. “Daarom heet het ook Pinksteren. Het is een soort verbastering van pentekoste, wat vijftig dagen betekent”, vertelt Ettes hierover. “Het verhaal van Pinksteren zit vol wind en vlammen, opeens was het alsof een wind door het huis ging. Jezus zijn leerlingen dachten: wij blijven niet zitten, we gaan ervoor. Het ideaal van Jezus gaan wij zelf uitdragen. Ze gooiden de ramen en deuren open, gingen naar buiten, het was groot feest. Het enthousiasme spatte er vanaf, ze vertelden aan iedereen vertellen dat Jezus had voorgeleefd.”
Paaskaars
Midden in de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal is een grote paaskaars te vinden. “Deze is de avond voor Pasen nieuw aangestoken”, vertelt Ettes. “Met Pasen wordt vertelt dat het leven na de dood niet voorbij is. Het paasverhaal gaat door met Pinksteren. Pinksteren is eigenlijk een soort van tweede Pasen, maar dan met de drive van: we gaan aan de gang.”
“Pinksteren is het feest dat je opstaat, aan de slag gaat en enthousiast wordt. Dat de Heilige Geest komt. Dat Jezus de mensen niet in de steek laat, maar een goede geest brengt. Die wordt meestal afgebeeld als een duif of als vlammen. Er zijn een hele boel symbolen voor omdat bijna niet in woorden uit te drukken is wat dat betekent.”
Vieren
“Voor mij is Pinksteren een feest om naar buiten gaan en ervaren wat frisse lucht met je doet. Wat kan ik doen om de wereld rechtvaardig te maken, daar mag je bij Pinksteren wat meer bij stilstaan”, vervolgt Ettes. Het gaat volgens haar niet om iets wat ooit heel lang geleden gebeurd is, maar om de beleving en ervaring die erbij komt kijken. “Mensen waren eerst diep bedroefd, maar pakten toch de draad weer op en gingen aan de slag. Het ideaal van Jezus is niet gestorven met hem. Je zou je kunnen laten bemoedigen door het verhaal van Pinksteren.”