Bergen op Zoom

Wandel mee met verzetsheldin Mientje Proost in theaterstuk Tweestrijd

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wandel mee met verzetsheldin Mientje Proost door de binnenstad van Bergen op Zoom. Ervaar wat ze meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, en welke gebeurtenissen zich toen afspeelden in de stad. Donderdagavond was de première van het straattheaterstuk ‘Tweestrijd’.

Zo’n 260 mensen verzamelden zich donderdagavond in theater Den Enghel. “Ze gaan een hele indrukwekkende en intense voorstelling meemaken vanavond”, vertelt Peter Verhulst. Hij is projectleider van Tweestrijd. Iedereen krijgt een koptelefoon. In vier groepen vworden de bezoekers – door vier verschillende Mientjes – door de stad geleid.

“Jullie gaan vanavond met mij mee, ik heb namelijk belangrijk werk te doen”, vertelt Femke van Dijk, één van de vier Mientjes. “We kunnen hier niet te lang blijven staan, want er geldt een avondklok.” De spannende muziek die door de koptelefoons klinkt en het verhaal van Mientje, brengen de bezoekers echt even terug naar tachtig jaar geleden. De tijd dat Mientje 23 was, en levensgevaarlijk en belangrijk koerierswerk deed.

Tijdens de wandeltocht doet Mientje brieven op de post en leidt ze de bezoekers langs verschillende locaties. “Daar krijgen ze scenes te zien die echt in Bergen op Zoom gebeurd zijn”, vervolgt projectleider Peter. “Al die theaterstukken worden opgevoerd door jongeren.” De soldaten van de theaterstukken lijken heel jong. “Maar qua leeftijd schelen ze helemaal niet veel met de soldaten van toen. Dat is een gekke realisatie”, vult Femke aan.

Bewustwording

Het doel van Tweestrijd is mensen aan het denken zetten. “Het is de bedoeling dat de jongeren de tweestrijd op de mensen overbrengen. Dat de bezoekers gaan denken: ‘Als ik in zo’n situatie zou zitten, wat zou ik dan doen? Wat zou dat betekenen voor mijn familie?’ Dat is wat we willen triggeren”, aldus Peter.

De rol van Mientje heeft een persoonlijk tintje voor Femke. “Mijn opa heeft haar gekend. Toen ik daar achter kwam moest ik wel even slikken. Dat is heel bijzonder. Ze hebben na de oorlogstijd samen veel gedaan aan de viering van de bevrijding. Dus toen ik de vraag kreeg of ik Mientje wilde spelen, vond ik dat een hele eer.”

Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Volgens Peter is de bewustwording van het oorlogsverhaal nu actueler dan ooit. “Wij vieren hier tachtig jaar vrijheid, maar dat is niet vanzelfsprekend. Dat zie je nu wel over de rest van de wereld. Ik hoop dat mensen zich dat beseffen en in hun gedachte houden.”

Lees ook: Verzetsheldin Mientje Proost zet publiek aan tot nadenken in ‘Tweestrijd’