Steenbergen

Wandelen tegen eenzaamheid door Steenbergse binnenstad

Rick Minnebach Rick Minnebach

In de week tegen eenzaamheid worden laagdrempelige activiteiten gehouden. Zo zijn er koffiemomenten in buurthuizen en de supermarkt en worden er filmvertoningen georganiseerd. Een andere manier om makkelijk in verbinding te komen met andere mensen is door middel van wandelen. Maandagmiddag was er daarom een stadswandeling in Steenbergen. “Wandelen is vooral heel gezellig als je het samen doet.”

De wandeling is georganiseerd door welzijnsorganisatie WijZijn. “In het kader van De Week tegen Eenzaamheid organiseren wij extra activiteiten,” vertelt Caroline Maat van WijZijn. “We organiseren laagdrempelige activiteiten waaraan iedereen, ongeacht leeftijd en interesse, mee kan doen. Mijn collega Patricia Baarendse is stadsheraut en kwam met het idee voor de stadswandeling. Qua opkomst is het al een groot succes!” Ondanks de harde regen liep er maandag een groep van twintig mensen met gekleurde paraplu’s achter de stadsgids aan.

“Wandelen is heel gezellig als je het samen met iemand doet,” vertelt stadsheraut Patricia Baarendse. “Al wandelend praat je wat makkelijker met elkaar, dan wanneer je oog in oog staat met iemand. Het is juist de bedoeling dat ik niet de hele tijd aan het woord ben, maar dat mensen lekker onderling gaan babbelen. Én je ontmoet makkelijker mensen om in de toekomst samen mee te wandelen.”

De juiste oplossing

“Ik hoop dat een wandeling een goede oplossing is,” vertelt Jac de Bruijn. Hij loopt als een van de vele mee met de wandeling. “Ik ben zelf niet eenzaam. Ik heb altijd tijd tekort, maar ik zie het bijvoorbeeld wel als een handicap dat ik niet iedereen ken uit mijn eigen straat. Daarom loop ik vandaag mee, om wat meer mensen te leren kennen. Eenzame mensen moeten toch grotendeels zelf de eerste stap zetten. Iets laagdrempeligs, zoals een bakje koffie doen, kan al veel doen. Mensen moeten eigenlijk meer omkijken naar elkaar.”

De planning

De Week tegen Eenzaamheid loopt tot en met woensdag twee oktober. Vrijwilligers zullen samen met eenzame mensen koffie drinken. Tevens is iedere woensdag in de oneven weken een contacttafel van 13.30 uur tot 15.30 uur op Landgoed Arcadia in Steenbergen. Mensen kunnen hier in gesprek gaan met medewerkers van WijZijn over eenzaamheid.