Roosendaal

Wat zit er onder de vloer van de Sint Jan in Roosendaal?

Paul Joachems Paul Joachems

De historische Sint Jan in Roosendaal opent op zaterdag tijdens Open Monumentendag haar deuren voor het publiek. Bezoekers krijgen de kans om het verhaal van deze eeuwenoude kerk te horen en een glimp op te vangen van de plannen voor de toekomst.

Ben ten Hove, projectleider van het renovatieproject, vertelt enthousiast over de kerk. “Het is een unieke plek in Roosendaal met een lange geschiedenis. De eerste keer dat er over de Sint Jan gesproken wordt, is al in 1120. De kerk heeft sindsdien veel meegemaakt, waaronder meerdere branden.”

Een unieke plek met een rijke geschiedenis

De kerk is een monument van honderden jaren oud. Ten Hove voegt daaraan toe: “Er zit hier enorm veel historie en dat moet weer tot leven komen.” Volgens hem is de Sint Jan een plek die altijd centraal heeft gestaan in de gemeenschap. “Vele Roosendalers zijn hier gedoopt, getrouwd of begraven. Een plek zoals deze hoort open te zijn voor iedereen, niet alleen tijdens speciale gelegenheden.”

Hoewel de Sint Jan al jaren leegstaat, zijn er grote plannen om de kerk nieuw leven in te blazen. “Sinds 2018 staat de kerk leeg, maar we zijn druk bezig met een plan om de Sint Jan weer een centrale rol in Roosendaal te geven,” aldus Ten Hove. Zo komt er onder andere vloerverwarming en worden glazen units in de zijbeuken geplaatst voor vergaderingen en culturele activiteiten.

Grote plannen voor de toekomst

“We willen dat de kerk het hele jaar door bruikbaar is,” vertelt hij. “Daarnaast plannen we kleine optredens en andere culturele evenementen. Zware muziek met luidsprekers hoort hier niet thuis. We streven naar een andere akoestische ervaring.”

Ten Hove hoopt dat de renovatie tegen Kerst 2025 voltooid is. “Als alles volgens plan verloopt, kunnen we volgend jaar Kerst met een grote glimlach de deuren weer openen,” zegt hij hoopvol. De komende weken zijn cruciaal, omdat dan de laatste gesprekken met aannemers plaatsvinden.

Archeologische vondsten

Bezoekers van Open Monumentendag kunnen ook een kijkje nemen bij de archeologische opgravingen rondom de funderingen van de kerk. “We hebben enkele proefsleuven gegraven om te kijken of er nog archeologische vondsten te doen zijn,” legt Ten Hove uit. “Het is altijd interessant om dit soort dingen te zien. We verwachten geen grote ontdekkingen meer.”