Waterhinder is het nieuwe normaal: ‘We moeten wennen aan natte voeten’
Het klimaat verandert en daarmee is hinder door langdurige regen niet te voorkomen. (Pixabay)
De regio zal steeds vaker te maken krijgen met hinder door forse neerslag of langdurige droogte. De klimaatveranderingen gaan ook aan West-Brabant niet onopgemerkt voorbij. De inwoners moeten wennen aan ‘het nieuwe normaal’, waarbij het niet langer mogelijk is de voeten altijd droog te houden. “Waterhinder hoort er gewoon bij”, zegt de Bergse klimaatwethouder Hans Peter Verroen.
Bergen op Zoom wil zowel de wijken en dorpen als het buitengebied inrichten op de klimaatveranderingen. Dat heet ‘klimaatadaptatie’ en daarom vraagt het college een bijdrage aan van 400.000 euro bij Waterkring West. Dit is een samenwerking van de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht, Waterschap Brabantse Delta, en de drinkwaterbedrijven Brabant Water en Evides.
Stimuleringsfonds
De deelnemers willen samen de regio klimaatbestendig maken en beheren een stimuleringsfonds. Het geld is bedoeld voor aanpassingen in de openbare ruimte. “Denk bijvoorbeeld aan infiltratiesystemen voor hemelwater, minder verharding of meer groen”, aldus Verroen.
Opvang water rivieren
Met een afsluiting van het natste jaar ooit -2023 overtrof alle records- is de aanpak van wateroverlast zeer actueel. Waar elders in Nederland het water tot aan de dijken stond, valt in West-Brabant de dreiging relatief mee. Maar ook in Bergen op Zoom bestaat de kans dat weilanden en polders onder water komen te staan, om het vele water uit de grote rivieren op te vangen.
Wel hinder, geen overlast
Verroen maakt een nadrukkelijk onderscheid tussen hinder en overlast. “Waterplassen in straten, wegen en weilanden onder water, valt onder de categorie hinder. Maar overlast in woningen en bedrijven mag niet aan de orde zijn”, benadrukt hij. Wat dat betreft is Bergen op Zoom veilig, de aanpassingen van het rioolsysteem hebben ertoe geleid dat bijvoorbeeld de kelders niet in de Muziekbuurt niet meer vollopen bij een hoosbui – zoals dat vijftien jaar geleden nog wél gebeurde.