Bergen op Zoom

Waterschap Brabantse Delta zet drones in voor toezicht en handhaving

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Han Verbeem Han Verbeem

      Waterschap Brabantse Delta is het eerste waterschap in Brabant dat drones inzet voor toezicht en handhaving – woensdag maakten de vier dronepiloten de symbolische eerste vlucht boven waterzuivering Nieuwveer bij Breda. Het gebruik van drones biedt een innovatieve aanpak in het monitoren van terreinen en het vaststellen van mogelijke overtredingen, zoals veranderingen in het landschap of het gebruik van wateren waarvoor het waterschap verantwoordelijk is.

      “Drones bieden ons de mogelijkheid om snel en efficiënt gebieden te inspecteren die anders moeilijk toegankelijk zouden zijn”, zegt Anco Sneep, dagelijks bestuurslid van Waterschap Brabantse Delta. “Dit is niet alleen kostenefficiënt, maar het vergroot ook onze effectiviteit in het naleven van wetgeving.”

      Opleiding

      Het inzetten van drones is echter niet zomaar toegestaan. De toezichthouders van het waterschap hebben een uitgebreide opleiding gevolgd en beschikken over een speciale vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die hen toestemming geeft om boven de te inspecteren gebieden te vliegen. Dit zorgt ervoor dat de inzet van drones op een verantwoorde manier plaatsvindt en voldoet aan de geldende regelgeving.

      Kansrijk

      De toepassing van drones zal het komende jaar worden geëvalueerd tijdens een proefperiode. Gedurende deze periode zal het waterschap ervaringen opdoen die aan het einde van het jaar worden beoordeeld. “We zijn benieuwd naar de effectiviteit van deze nieuwe techniek”, zegt Angelien Hagenaars – eveneens dagelijks bestuurslid bij het schap. “Het is een kansrijke ontwikkeling die ons niet alleen helpt om efficiënter te werken, maar ook een preventieve werking kan hebben. Het zichtbaar zijn van de drones in het gebied kan namelijk potentiële overtreders afschrikken.”

      Als het experiment succesvol blijkt, overweegt het waterschap de inzet van drones verder uit te breiden, wat een belangrijke stap zou zijn in de moderne aanpak van waterbeheer en handhaving in Brabant.