Roosendaal

Wel geld voor onkruidbestrijding, maar graffiti wordt in Roosendaal niet zomaar verwijderd

Raadslid Gert-Jan van Oosterbosch.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Gert Jan van Oosterbosch van de Roosendaalse Lijst is verbaasd over het antwoord van het college op zijn raadsvragen over graffiti. “Er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan onkruidbestrijding en het recht leggen van stoeptegels. Maar hoe krijg je Roosendaal mooier als er overal graffiti te zien is?”

Van Oosterbosch stelde een aantal weken geleden vragen over de graffitoverlast in Roosendaal. Inmiddels heeft hij een antwoord van het college van burgemeester en wethouders. Daarin staat dat aanstootgevende graffiti zo snel mogelijk verwijderd wordt, en overige graffiti wanneer daar tijd voor is. “Er is zóveel graffiti in Roosendaal, en dan zijn er dus niet eens concrete plannen om het op te ruimen.”

De aanleiding voor Van Oosterbosch om vragen te stellen is de graffiti op het viaduct bij de Laan van België. Zowel het fietspad bovenop het viaduct, als de onderkant van het viaduct, is compleet beklad met leuzen en tags. Maar omdat dit viaduct niet van de gemeente is, maar van Rijkswaterstaat, blijft deze vorm van ‘verloedering’ gewoon zitten.

Deels verwijderen

“Dat Rijkswaterstaat niet langs alle snelwegen graffiti verwijdert, of laat verwijderen, snap ik”, vervolgt het raadslid. “Maar het gaat hier ook om de onderkant van een viaduct waar veel wandelaars en fietsers passeren, dan is het een heel ander verhaal.” Reden dus om vanuit Roosendaal een duidelijk signaal te geven dat die graffiti daar echt niet op zijn plaats is, vindt hij. Kwetsende en beledigende teksten worden deels onleesbaar gemaakt. De rest blijft zichtbaar.

Een jaar geleden zou er een plan zijn gemaakt om de graffitioverlast in de stad tegen te gaan. “Maar eerlijk gezegd merk ik daar vrij weinig van. Het is nog steeds overal te zien.” En dus zijn er nieuwe plannen om volgend jaar opnieuw budget vrij te maken. “Het zou het beste zijn om hier structureel geld voor vrij te maken. Net zoals onkruid hoort graffiti gewoon in het onderhoudspakket van de gemeente.”

Visueel en bepalend

Het is nu dus even afwachten op de berekening van hoeveel het grootschalig verwijderen van graffiti gaat kosten. Volgens het college zou het gaan om tienduizenden euro’s. “Maar voor zaken als onkruidbestrijding en losliggende stoeptegels wordt wel gelijk budget gemaakt.” Van Oosterbosch blijft hopen dat er iets aan het probleem gedaan gaat worden. “Wellicht dat we op eigen initiatief de bekladding van de viaducten van Rijkswaterstaat kunnen verwijderen. Dat zou mooi zijn.”

Klaar is het graffitiverhaal dus nog niet. “Blijkbaar is de vervuiling van je stad op deze manier niet belangrijk. We willen Roosendaal graag een upgrade geven en de toegangswegen naar de stad verbeteren, maar het totaalplaatje moet kloppen. Graffiti is héél visueel en heel bepalend. Ik denk dat het ontzettend goed is om hiermee te beginnen.”

Lees ook: Roosendaalse Lijst is overlast graffiti beu: ‘Vorm van verloedering’