Bergen op Zoom

Wereld Alzheimerweek kleurrijk gestart in Bergen op Zoom

Rick Minnebach Rick Minnebach

Maandagochtend is de start van de Wereld Alzheimerweek kleurrijk ingeleid door wethouder Letty Demmers samen met de kinderen van basisschool Sancta Maria. De leerlingen tekenden met stoepkrijt verschillende gekleurde bloemen, de vergeet-mij-nietje. Dit deden de leerlingen samen met inwoners van het lokale Odensehuis (inloophuis voor mensen met lichte dementie).

“Het is heel belangrijk dat we hier aandacht aan geven”, vertelt wethouder Demmers. “Uit cijfers blijkt dat er een verdubbeling gaat plaatsvinden in 2050 van gevallen die gaan lijden aan Alzheimer. Dit zal een enorme druk op de gezondheidszorg geven. Om daar nu mee bezig te zijn, proberen we daar maatregelen op te kunnen regelen”.

Kim Wirtz van het Odenhuis ziet dat de ouderen aan het genieten zijn: “Ja, die vinden het helemaal geweldig! De samenwerking tussen jong en oud doet altijd heel veel. Daarom gaan we zometeen nog een activiteit samen doen bij het Odensehuis. Dat geeft altijd weer inspiratie voor allebei.”

Planning

Dit jaar heeft de week het thema ‘Samen in Beweging’. Door de gehele gemeente heen zijn er verschillende activiteiten te bezoeken door mensen met of zonder verschijnselen van geheugenverlies. Tevens zijn er tentoonstellingen te bezoeken die in het teken staan van dementie. Deze zijn te vinden bij vestigingen van bibliotheek West-Brabant aan de Kortemeestraat in Bergen op Zoom en de Wittenhorst in Halsteren.