West-Brabant

West-Brabant-West doet onderzoek naar arbeidsmigratie: ‘Misstanden én kansen in beeld brengen’

Wethouder Nadir Baali

Han Verbeem Han Verbeem

De regio West-Brabant-West doet met een zogeheten nulmeting onderzoek naar arbeidsmigratie. De nulmeting omvat het gebied van acht gemeenten: Bergen op Zoom, Steenbergen, Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Rucphen, Woensdrecht en Zundert. Volgens de Steenbergse wethouder Nadir Baali – de ‘kartrekker’ van het project – is de nulmeting nodig om zowel kansen en uitdagingen maar ook de misstanden rondom arbeidsmigratie in kaart te brengen.

Want na twintig jaar arbeidsmigratie is er nog veel onbekend over inzet van arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europese landen. Zo bracht de onderzoeksredactie van ZuidWest Update onlangs nog een artikel over de zorgen van zwangere arbeidsmigranten. “We willen inzicht krijgen in zaken zoals veiligheid, huisvesting en de leefomstandigheden van arbeidsmigranten,” aldus Baali. Ook in andere gebieden volgen nog dergelijke onderzoeken, vanuit de Nederlandse Vereniging van Gemeenten. Na Limburg is West-Brabant-West de tweede regio waar een dergelijke meting wordt uitgevoerd.

Lessen

Het onderzoek in West-Brabant-West gaat eind deze maand van start en zal vermoedelijk enkele maanden in beslag nemen. Het is volgens Baali vooral de bedoeling om “lessen te leren uit de regio’s waar veel arbeidsmigranten wonen en werken.” Deze lessen kunnen uiteindelijk op landelijk niveau worden toegepast. Baali noemt het recente bezoek van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Roosendaal. “De minister heeft toegezegd partner te zijn in dit project”, zegt de wethouder.

Samenwerken

Veel gemeenten hebben in de afgelopen twintig jaar zelf handhavingstrajecten opgezet, maar volgens Baali is het belangrijk om nu regionaal samen te werken. “Sommige gemeenten hebben hun zaken goed op orde, maar er zijn ook plekken waar de registratie van arbeidsmigranten nog slecht geregeld is”, zegt hij.

Slimme combinaties

Een nulmeting kan helpen om te zien waar de knelpunten liggen. “Het is lastig om te achterhalen waar arbeidsmigranten precies wonen, omdat er vaak meer mensen werken dan dat er geregistreerd staan in de gemeente. Sommigen verblijven mogelijk ook in België”, aldus Baali. Door slimme combinaties van gegevens te gebruiken, verwacht de wethouder dat er veel informatie boven tafel komt. “Het onderling delen van gegevens is cruciaal voor het succes van dit project.”

Lees ook: Verborgen zorgen: De onzichtbare zwanger­schappen van arbeids­migranten in West-Brabant Lees ook: Beter zorgen voor arbeids­migranten in de regio: Stappen in de juiste richting