West-Brabantse boeren zitten met overschotten aan aardappelen
Nu vrijwel alle evenementen deze zomer niet doorgaan, zitten de aardappelboeren in West-Brabant met de handen in het haar. Ruim tweederde van de Nederlandse voorraad aan aardappelen zal niet verwerkt worden tot friet voor bijvoorbeeld horeca, festivals, sportwedstrijden of andere evenementen. Met als gevolg dat de opslagplaatsen, zoals onder andere die van de Lepelstraatse aardappelboer Pieter Korst, tot de nok toe gevuld zijn met onverwerkte aardappelen.
Pieter Korst doet de deur van zijn opslagplaats open. Bij binnenkomst stuit je op een aantal opgestapelde kratten aardappelen. Als eenmaal de tl-lampen zijn opgewarmd vallen de bergen onverwerkte piepers op. “In het najaar van 2019 hadden we al een vrij natte oogst. Nu is de oogst goed gelukt, zitten we met een enorm overschot aan aardappelen”, vertelt Korst.
“Landelijk is er voor 1,5 miljoen ton aan aardappelen geoogst”, weet Korst. “Bijna 1 miljoen ton daarvan gaat niet verwerkt worden tot aardappelproducten. De vraag is er simpelweg niet meer voor vanwege het coronavirus. Evenementen gaan niet door, mensen kunnen niet op restaurant. Natuurlijk wordt er wel een frietje gegeten, maar per saldo is dit stukken lager.”
Inmiddels heeft de overheid de helpende hand geboden. “Zoveel aardappelen weggooien is zonde. Normaal zouden we 0,15 tot 0,20 euro per kilo krijgen. Om de kosten deels te dekken, geeft de overheid 0,05 euro per kilo. Wat er verder met de aardappelen gebeurt? Waarschijnlijk moeten we ze gaan verwerken tot voer voor het vee”, zo besluit Korst.