Bergen op Zoom

West-Brabantse snelwegen op de schop: zie hier waarom

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het zal niemand ontgaan zijn: Rijkswaterstaat heeft het druk met het onderhouden van de West-Brabantse snelwegen. Al maandenlang zijn er regelmatig delen van snelwegen afgesloten en momenteel is er grote verkeershinder door de afsluiting van de A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Maar waarom gebeurt dat? Bart Faber van Rijkswaterstaat legt het uit.

Asfalt slijt en daarom heeft het iedere tien tot twaalf jaar een flinke opknapbeurt nodig. Dat is wat er nu gebeurt met de snelwegen van West-Brabant. “Een hele klus”, bekent Faber. Hij is woordvoerder bij Rijkswaterstaat. “We zijn bijvoorbeeld al een half jaar bezig met het voorbereiden van de werkzaamheden aan de A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal.”

Bij het vernieuwen van een stuk snelweg komt een hoop kijken. “We doen onderzoek naar de staat van het asfalt, voeren gesprekken met gemeentes, provincies en soms ook ProRail om te besluiten wanneer het beste moment is om het onderhoud uit te voeren.” Daarom is er voor de werkzaamheden aan de A58 bijvoorbeeld gekozen voor de herfstvakantie. “Dan rijden er veel minder automobilisten over de weg.”

Grote klus

De klus aan de belangrijke en drukke weg tussen de twee steden is zoals Faber het omschrijft een groot project. Het gaat om een stuk van tien kilometer dat aangepakt wordt en er werken honderden mensen om de weg snel zo snel mogelijk weer gereed te krijgen voor gebruik.

Wegwerkzaamheden A58 Bergen op Zoom Roosendaal Rijkswaterstaat
Er wordt tien kilometer aan nieuw asfalt op de snelweg gelegd.

“Vorige week donderdagavond ging de weg dicht. Dan moeten we zo snel mogelijk het asfalt van de weg schrapen”, legt hij uit. “Daarna komt er een nieuwe laag op het wegdek.” Maar het opnieuw asfalteren van de wegen is niet het enige wat gebeurt. “We vernieuwen ook delen vangrails, maken de putten langs de wegen schoon en brengen nieuwe markeringen en detectielussen aan.”

Toekomstige werkzaamheden

Vrijdag 25 oktober om 5.00 uur gaat de weg richting Roosendaal weer open. Dan is het weer tijd voor de volgende klus. “In november en tot halverwege december zijn we nog druk bezig met onderhoud aan de A4, en ook nog een keer op de A58.” En komt de A58 richting Bergen op Zoom dan ook nog een keer aan de beurt? “Ja, dat zal ergens volgend jaar gebeuren. Maar wanneer, dat durf ik nog niet te zeggen.”