Bergen op Zoom

Wethouder dreigt met handhaving omstreden zandpad: raadsvoorstel van tafel

Het omstreden verbindingspad tussen Klein-Molenbeek en het Binnenwegje in Bergen op Zoom (Foto: Google StrreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Het debat over bestemmingsplan Klein-Molenbeek heeft donderdag in de Bergse gemeenteraad een onverwachte wending gekregen. De raad haalde het raadsvoorstel acuut van de agenda nadat wethouder Barry Jacobs had gedreigd met handhaven: bewoners van een woonboerderij verplicht worden een pad op hun terrein te verbreden tot 3,5 meter. Het gebruiksrecht van het pad is echter omstreden. Jacobs claimt de privéweg als openbaar terrein.

Door: Han Verbeem

Wel heeft de gemeenteraad unaniem een motie van VVD en BSD aangenomen, mede-ingediend door Samen0164, om met de bewoners van het pand in gesprek te gaan. Daarbij zou het splitsen van het perceel tot de mogelijkheid behoren. Het zandpad over het terrein van de boerderijwoning is inzet van een moeizame strijd over de herontwikkeling van het gebied. De eigenaar van perceel met huisnummer 9 wil twee extra woningen plaatsen en daarvoor is een goede toegansweg nodig. Een zandpad, langs de boerderij met huisnummer 6, verbindt de straten Klein-Molenbeek en Binnenwegje.

Haag verwijderen

Wethouder Jacobs is voorstander van de motie en wil deze gebruiken om  de vastgelopen gesprekken met de bewoners van de woonboerderij vlot te trekken. Tegelijk toonde de lokale bewindsman zich onverzettelijk in zijn standpunt, dat de weg onder gemeentelijk beheer valt en hij ook het recht heeft om het pad te verbreden tot ruim 3 meter. Daarvoor zou zelfs een haag moeten verdwijnen. Het doorgaand verkeer komt dan rakelangs de 17e eeuwse boerderijwoning; volgens de wethouder dienen de eigenaars dan maar een beschermingpaaltje te plaatsen om eventuele botsingen tegen te gaan.

Ordevoorstel

Diverse raadsfracties reageerden als door een bij gestoken. Gertjan Huismans (fractie Punt) diende een ordevoorstel in om wél te stemmen over de motie en het raadsvoorstel zelf, namelijk het bestemmingsplan voor de twee nieuwe woningen, op te schorten. Een overgrote meerderheid van de raad steunde dit voorstel. Aydin Akkaya van GBWP, de grootste raadspartij, had zich inmiddels al tegen het omstreden voorstel gekeerd. “De juridische status van het pad is onzeker. Hoe kan de wethouder dan spreken over handhaven?”

BSD wil onderste steen boven 

BSD-raadslid Louis van der Kallen heeft zich inmiddels in het dossier vastgebeten. Na enig speurwerk is hij tot de conclusie gekomen, dat de stedelijke ontwikkeling van het buurtschap al sinds het begin te wensen heeft overgelaten. Inmiddels zou Van der Kallen zelfs een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) hebben ingediend om de onderste steen boven te krijgen.

Lees ook: