Roosendaal

Wethouder Theunis: aangenaam wonen voor àlle inwoners van de gemeente Roosendaal

Foto: Gemeente Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Afgelopen week presenteerde wethouder Toine Theunis de woonagenda voor de komende jaren. Het doel is dat àlle inwoners de komende jaren prettig kunnen wonen in de gemeente Roosendaal. Dat betekent niet alleen dat er voldoende en betaalbare woningen beschikbaar moeten zijn. In de woonagenda gaat het ook over een veilige leefomgeving, aantrekkelijke openbare ruimte en goede voorzieningen voor iedereen.

Met de woonagenda 2021-2025 wordt ingezet op differentiatie, doorstroming en duurzaamheid. Wethouder Toine Theunis zegt: “De tijd is veranderd. Meer dan in de woonagenda van 2015 is er een integrale aanpak nodig om Roosendaal verder te ontwikkelen als fijne woongemeente. Het aantal oudere alleenstaanden neemt toe. En er zijn ook steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens. Tegelijkertijd zien we dat het voor starters lastig is om een huis te huren of te kopen.”

Voor iedereen een passende woning

Volgens Theunis zijn deze ontwikkelingen niet uniek voor Roosendaal. Maar ze vragen wel om een lokale oplossing, vaak in nauwe samenwerking met betrokken partners. “We streven ernaar om Roosendaalse inwoners in elke levensfase de mogelijkheid te geven te kunnen verhuizen naar een type woning die past bij hun woonwens en portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan jongeren en studenten die de levendigheid van de stad willen opzoeken.” Of jonge gezinnen die juist voor de rust en ruimte van de wijken en dorpen kiezen. We dragen hier als gemeente aan bij door goed te overwegen welke nieuwbouwplannen welke verhuisbeweging op gang brengt. Op die manier sluiten vraag en aanbod goed op elkaar aan”, zegt Theunis.

Integrale aanpak

Een aantrekkelijk Roosendaal als fijne woongemeente vraagt om een integrale aanpak. Zo is er verbinding met de woonzorgvisie. Ook ontwikkelingen die verband houden met leefbare wijken en veiligheid worden integraal opgepakt. In de komende jaren worden woningbouwprojecten ontwikkeld die aantrekkelijk, betaalbaar, duurzaam en zorggeschikt zijn. Al die projecten liggen in een goede leefomgeving binnen het Centrum, Oude Centrum, Kloostercomplex Mariadal, Stationsgebied, Stadsoevers en Vlietpark.

Fijn wonen in het centrum van Roosendaal

Het moet prettiger worden om in het centrum van Roosendaal te wonen. Daarom komen er extra woningen en is er straks ruimte voor initiatieven die de leefbaarheid vergroten. Bestaande woningen moeten duurzamer gemaakt worden. Daarbij zet de gemeente in op drie onderwerpen: besparen, isoleren en het opwekken en gebruiken van duurzame energie. Zo ontstaat een gezonde mix tussen wonen, werken en verblijven in het centrum van de stad.

Roosendaalse projecten

Sinds de vorige woonagenda in 2015 zijn er ruim 1200 woningen opgeleverd. Hierbij zitten diverse projecten die van hoge kwalitatieve waarde zijn, zoals de Douanier, de voormalige school voor Expressie, de Wipwei, Titus Brandsmastraat, het voormalige WVS-kantoor en ’t Zand. Er is voortgang geboekt met de plannen voor de St. Josephbuurt en de transformatie van het Essentgebouw op het Kadeplein. Voorbereidingen voor woningbouw Stadsoevers en planontwikkeling in de dokter Brabersstraat zijn in volle gang.

Projecten in de dorpen

In de dorpen zijn de uitbreidingswijken De Hoogt in Wouw, Bamere in Heerle en Veenbos in Moerstraten bijna afgerond. Dat betekent dat 80% van de bouwplannen uit de woningbouwprogrammering is afgerond of in voorbereiding is. Op basis van het uitgangspunt compacte stad is er gebouwd binnen de bestaande stedelijke contour en is er vooral gestuurd op inbreiding, transformatie en herstructurering. Ondanks dat het bouwen van woningen in uitbreidingsgebieden eenvoudiger is, kiest Roosendaal bewust voor het investeren in en het toevoegen van kwaliteit in bestaand stedelijk gebied.

Lagere grondprijzen

De nieuwe woonagenda houdt rekening met de ontwikkelingen die spelen op provinciaal en (sub)regionaal niveau. West-Brabant West (Roosendaal en Bergen op Zoom) is onlangs aangewezen als vierde stedelijke regio van de provincie. De regio heeft veel ruimte en een prettig woon- en leefmilieu. Er zijn goede voorzieningen op het gebied van onderwijs, zorg en cultuur. En ook recreatieve voorzieningen zoals bossen, water en monumenten zijn volop aanwezig. Daarmee heeft het gebied alles in zich om een grote diversiteit aan woningen te kunnen bieden. Bovendien zijn deze woningen ook nog eens beter betaalbaar. Dat komt omdat de grondprijzen in West-Brabant aanzienlijk lager zijn dan in de Randstad.

Thuiswerken

Als de bestaande trein- en OV-verbindingen verder worden geïntensiveerd kan de regio ook onderdak bieden aan mensen die in de zuidelijke Randstad werken, maar in West-Brabant West willen wonen. Naast investeringen in het openbaar vervoer vraagt dit om investeringen in flexibele woon-werk oplossingen. Zo wordt rekening gehouden met het toenemend thuiswerken en het vermindert frequent reizen naar de Randstad. Wat dit precies betekent voor de gemeente Roosendaal wordt vermoedelijk eind 2021 bekend. Naar verwachting bieden deze ontwikkelingen unieke kansen.