Wichard (57) uit Roosendaal zoekt een nier via Facebook: ‘Ik ga door een hel!’
Wichard Zomers uit Roosendaal ligt elke nacht negen uur aan de nierdialyse
Vocht vasthouden, braken en snel moe worden. De nierfunctie van de 57-jarige Wichard Zomers uit Roosendaal gaat flink achteruit. In september 2018 kreeg hij na medisch onderzoek de stempel nierpatiënt. “Er blijft weinig over waar ik levensvreugde uit haal.” Nu is hij op zoek naar een donor, via Facebook.
Vorig jaar april begon Wichard met buikspoelen. “Als ik naar bed ga, word ik met een slangetje in mijn buik aangesloten op het dialyseapparaat.” Dit apparaat verwijderd door middel van het buikvlies, de buikkatheter en dialysevloeistof afvalstoffen en vocht uit zijn lichaam. “De cyclus neemt negen uur in beslag.”
Levensvreugde
Wichard wordt duidelijk emotioneel als hij vertelt over de behandelingen die hij moet ondergaan. “Je gaat door een hel! Dat is het enige juiste woord dat je ervoor kunt benoemen. Ik ben er ie-de-re dag mee bezig. Ik probeer de hele dag overeind te blijven, maar er blijft weinig over waar ik levensvreugde uit haal.”
Want wat zou hij graag met zijn kleinzoontje, dat in augustus twee wordt, een dag naar de Efteling willen. “Maar dat is voor mij niet te doen. Mijn familie moet veel missen en toegeven door mijn ziek zijn. Ontzettend klote!”
Inmiddels is zijn nierfunctie nog maar vijf procent. Daarom staat hij op een Europese transplantatielijst van het Erasmus MC. De wachtlijst voor een nier van een overleden donor is in Nederland gemiddeld iets minder dan drie jaar, volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting. Dat vindt Wichard te lang.
Levende donor
“Als er een nier vrij komt, moet deze wel matchen met jouw lichaam.” Voordat een transplantatie in werking kan worden gesteld, moeten er medische onderzoeken gedaan worden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het hart, de longen en de bloedvaten. “Dat neemt veel tijd in beslag.”
Daarom neemt Wichard nu het heft in eigen handen. Via Facebook zoekt hij een levende nierdonor. Hij heeft de universele bloedgroep A/B positief, wat inhoudt dat hij van iedereen een nier zou kunnen ontvangen. “Het is een stapje verder gedacht, maar misschien leest iemand het die een nier wil afstaan.” Een nier van een levende donor werkt daarnaast meestal beter en langer dan de nier van een overleden donor, aldus de Nederlandse Transplantatie Stichting.
“Bij een transplantatie vanuit een overleden donor moet de nier eerst nog kunstmatig op gang worden gebracht, door middel van vloeistoffen,” legt Wichard uit. De nier van een levende donor wordt direct in werking gesteld. “Doordat deze gezond is, wordt er niks afgestoten en gaat het in mijn lichaam direct werken.”
Problemen na operatie
De transplantatie brengt voor de levende nierdonor overigens wel wat risico’s met zich mee. “Het heeft een hele impact om te leven met maar één nier,” realiseert Wichard zich. Daarnaast krijgt een op de tien donoren kort na de operatie last van problemen als een long- of blaasontsteking, trombose in de beenaderen of een longembolie, aldus de Nederlandse Transplantatie Stichting. Deze gaan vaak vanzelf over of zijn goed behandelbaar.
Afwachten op match
Waar Wichard het meest naar uitkijkt als hij uiteindelijk een donornier heeft? “Dat ik ongegeneerd de pot vol kan zeiken,” lacht hij. “Nu wordt al mijn vocht via de dialyse verwijderd.” Ook kan hij niet wachten om met zijn kleinzoontje door het Sprookjesbos te wandelen.
Mocht hij geen donor vinden via Facebook, dan is het afwachten totdat het Erasmus MC hem belt dat er een match is gevonden. “Het thuis dialyseren is nu mijn enige optie. Een middenweg is er niet.”