Nispen

Nispenaren rijden mee met WK wielrennen

Patricia en William fietsen mee met het WK wielrennen in Aalborg.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Waar een klein dorp groot in kan zijn: binnenkort doen drie Nispenaren mee aan het WK wielrennen. Zo reizen William Dircken en Patricia Arts eind augustus af naar Aalborg in Denemarken voor de UCI Gran Fondo World Series, en rijdt Edgar van Meer in oktober mee in de Bolero UCI Gravel World Championships in het Belgische Halle. In dit artikel zoomen we in op de UCI Gran Fondo World Series in Denemarken.

Het is een tocht van 150 kilometer die William en Patricia op zondag 1 september gaan fietsen. Ze hebben er zin in, en verwachten allebei dat het ze moet gaan lukken. “Er zijn geen steile bergen”, vertelt Patricia. “Het is eerder een glooiend landschap.” Wel vult William aan: “Ik hoorde wel dat de wegen wat smaller zijn en dat er wat grind in de bochten kan liggen. Daar moeten we goed op letten.”

Er doen tot nu toe ruim 3200 renners mee aan de wedstrijd, verspreid over alle leeftijdscategorieën. “Er doen ook regelmatig oud-profs aan mee”, vervolgt William. Zo werd Johnny Hoogerland tijdens de editie van 2023 in Schotland, eerste in de leeftijdscategorie 40-44 jaar. Deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld. En zijn het geen oud-profs die meedoen, dan zijn het amateurs uit de hoogste klassementen. Pittige concurrentie dus.

Kwalificatiewedstrijden

Om mee te mogen doen aan de UCI Gran Fondo World Series moet je minstens één kwalificatiewedstrijd gehaald hebben. Die wedstrijden vinden wereldwijd plaats. Dit jaar was er bijvoorbeeld zo’n kwalificatiewedstrijd in het Duitse Aken. “Als je bij de beste 25 procent eindigt, win je een kwalificatie”, legt William uit. Dat is ze dus beide gelukt. Patricia werd zelfs vierde bij haar kwalificatiewedstrijd.

Maar waarom wilden ze hieraan mee doen? “Ik stel ieder jaar een doel voor mezelf”, begint Patricia. “De man van een vriendin van mij rijdt al jaren mee met zulke wedstrijden. Zij wilde dat ook eens proberen, en toen dacht ik, nou ik ook!”

Dichterbij een beleving als de Tour de France kom je niet.

Zonder dat ze het van elkaar wisten, kwalificeerde William zich ook. “Er kwamen dit jaar een aantal dingen samen waardoor ik dacht: het is nu of nooit.” Zo is William onlangs vijftig jaar geworden. “Daardoor ben ik de jongste van mijn leeftijdscategorie, dat geeft voordeel.” De locatie is goed aan te rijden. “Volgend jaar is het in Australië en het jaar erop in Japan. Daar kom je toch iets minder makkelijk.”

William omschrijft de wedstrijd als ‘echt koers’. “Dichtbij een beleving als de Tour de France kom je niet. Mijn doel is om bij de beste driekwart te eindigen. Ik doe echt puur mee voor de beleving. Mocht ik bij de beste helft eindigen, dan ben ik helemaal trots!”

Keihard trainen

Ze hebben de afgelopen periode keihard getraind om zichzelf klaar te stomen voor het wereldkampioenschap. Patricia: “Ik ben bij een trainer begonnen die aan veel van zulke wedstrijden heeft meegedaan.” Daarnaast heeft ze dit jaar al meer dan 10.500 kilometer gefietst. William heeft geen trainer, maar is wel tussen de 12 en 13 uur per week op zijn wielrenfiets te vinden. Zijn teller staat op 11.800 kilometer dit jaar. En hij fietst iedere dag naar zijn werk in Bergen op Zoom. “Maar die uren en kilometers tel ik niet mee hoor.”

Woensdag 28 augustus vertrekken ze – samen – naar Aalborg, met fanclub natuurlijk. Zondag 1 september rijden ze beide hun wedstrijd. Wie het leuk vindt om dit te volgen, kan de facebookpagina van Wielercomité Nispen volgen. En daarna verheugt Nispen zich alweer op de volgende WK-deelnemer: Edgar.