Woensdrecht in oorlogstijd te zien op kaart en telefoon
Een Duitse bunker in Hoogerheide, een Canadese tank in Woensdrecht en oorlogsmonumenten in Huijbergen, Putte en Ossendrecht. Dit is een greep uit de lijst van 31 plekken die herinneren aan de gemeente Woensdrecht in oorlogstijd. De interessante locaties en zichtbare overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog zijn in kaart gebracht in een project waarbij de gemeente samenwerkte met Jim Raaijmakers, Bart van der Veen en leerlingen van het Zuidwesthoek college. Deze week werd de route officieel onthuld.
“Door de gehele gemeente hebben we op 31 markante punten stukjes van de oorlog laten zien”, vertellen initiatiefnemers Jim Raaijmakers en Bart van der Veen. “We hebben een overzicht gemaakt van wat ons betreft de meest interessante punten waren waar we iets over konden vertellen. Daarop zijn we begonnen met schrijven, foto’s zoeken om de route Woensdrecht in oorlogstijd compleet te maken.”
Tastbaar
Samen met leerlingen van het Zuidwesthoek college zijn de mannen aan de slag gegaan. “De leerlingen hebben vooral praktisch meegewerkt”, vertelt Erik Boen, techniekdocent op de school. Ze hebben nagedacht over welke materialen ze willen gebruiken en op school de palen en wegwijzers samengesteld. Die zijn ze samen met de buitendienst van de gemeente gaan plaatsen.
“De leerlingen hebben weer wat technische dingen geleerd, maar ook inhoudelijk”, blikt Boen terug. “Tachtig jaar bevrijding is voor hun héél lang geleden en op deze manier wordt het wat meer tastbaar voor ze. Je ziet ze de code scannen om te lezen wat er toen is gebeurd en er met elkaar over praten”
“Het is hartstikke belangrijk dat we het verhaal op digitale manier verder kunnen brengen”, vertelt Raaijmakers. “De boeken raken een beetje verstoft. En omdat iedereen een smartphone heeft, is dit de ideale manier om informatie over te brengen. De jeugd moet uiteindelijk het verhaal door gaan zetten.”
Dankbaar
“We kunnen zeer tevreden terugkijken op het geheel,” vertelt Van der Veen. “De scholieren zijn we dankbaar voor het maken en plaatsen van de borden, en de gemeente dat we de bordjes mochten plaatsen. We hebben een digitaal platform gemaakt waarmee de basis er nu ligt, en ook verder op kunnen uitbreiden. Er gaat nog zeker meer komen vanuit ons.”