Hoogerheide

Woensdrecht krijgt eigen wijk-GGD’er: hulp in de buurt bij verward gedrag

Mensen met verward gedrag krijgen hulp van de wijk-GGD'er. Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Gemeente Woensdrecht, GGD West-Brabant en Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) kunnen samen met lokale partners inwoners met onbegrepen of verward gedrag beter en eerder gaan helpen.  Een subsidieaanvraag om hiervoor een wijk-GGD’er in te zetten, is onlangs toegekend. Samen met een bijdrage van de gemeente wordt het mogelijk om een pilot van een jaar te starten. Daarvoor is nu in totaal 50.000 euro beschikbaar.

Wethouder Lars van der Beek is blij en trots dat Woensdrecht de mogelijkheid heeft een eigen wijk-GGD’er in te zetten, als aanvulling op het sociaal domein.  De ambulante hulpverlener neemt de taken van de politie over, en komt te hulp als mensen verward gedrag vertonen of in psychische nood zijn.  “Het is een deskundige die zowel op psychisch als op medisch vlak goed onderlegd is en de weg naar de juiste hulp kent.”

Escalatie voorkomen

Door signalen vroegtijdig op te volgen, worden mensen met verward gedrag eerder geholpen om mogelijke problemen in de breedste zin van het woord aan te pakken – merkt Van der Beek op. Het kan gaan om eenzaamheid, verslavingsproblematiek, moeite met het dagelijks functioneren of veiligheidsproblemen. Door tijdig te handelen kan escalatie en overlast worden voorkomen.

Snel schakelen

De naam doet vermoeden dat de hulpverlener alleen voor bepaalde wijken beschikbaar is, maar schijn bedriegt. “De wijk-GGD’er is er voor de gehele gemeente”, benadrukt de wethouder.  “De wijk-GGD’er trekt de wijk in, werkt niet vanachter een bureau en kan makkelijk schakelen met bijvoorbeeld (huis-)artsen, professionals voor psychische problematiek en omwonenden”