Hoogerheide

Ook Woensdrecht is tegen kandidatuur Vlaams Nationaal park

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na verschillende Belgische gemeenten spreekt ook de gemeente Woensdrecht zich uit tegen de kandidatuur van grenspark Kalmthoutse Heide als Vlaams Nationaal park. De gemeente moet nog een formeel besluit nemen, maar wethouder Jeffrey van Agtmaal laat desgevraagd weten niet mee te gaan in de uitbreidingsplannen van het grenspark.

Recent presenteerde stichting Grenspark Kalmthoutse Heide een masterplan om het gebied tot Nationaal Park Vlaanderen om te dopen. Direct ontstond onrust bij onder meer agrariërs en landeigenaars in het gebied. Ze vrezen voor de gevolgen van de uitbreiding van het park en zijn het er niet mee eens dat hun grond bij de plannen betrokken werd zonder overleg. Verschillende gemeenten trokken hun conclusies en lieten al weten tegen de plannen te zijn. Essen, Wuustwezel, Brecht en Stabroek hebben zich al uitgesproken tegen de kandidatuur. Aan het rijtje gemeenten kan nu ook de gemeente Woensdrecht worden toegevoegd.

Nationaal park

Grenspark Kalmthoutse Heide heeft in Nederland al de status van nationaal park. “Daar hebben wij altijd de vruchten van kunnen plukken. Aan de andere kant zien wij ook de gevaren ervan als het groter zou worden.” Er wordt bijvoorbeeld gevreesd voor nadelige gevolgen voor agrariërs en de natuur. “Op het moment dat je veel meer toeristen krijgt, is dat aan de ene kant een voordeel, maar aan de andere kant ook weer een gevaar, want dat gaat ten koste van de natuur. Bovendien zou het voor ondernemers lastiger kunnen worden om in de toekomst uit te breiden.” De gemeente vernam veel reacties van mensen die commentaar hebben op de plannen. “Dan kun je beter als gemeente niet mee gaan in die plannen vanuit Vlaanderen.”

Identiteit

Het huidige initiatief heeft als doel om ook in België de status van nationaal park te krijgen. “Daarvoor wilde het Grenspark uitbreiden richting het zuiden op Belgisch grondgebied en richting het noorden op zowel het grondgebied van Bergen op Zoom als van Roosendaal”, zegt Van Agtmaal. En dat gaat volgens hem ten koste van de identiteit van het gebied. Nu ligt het grenspark in Woensdrecht, Kalmthout, Stabroek, Kapellen en Essen. We zijn er als Woensdrecht huiverig voor dat bijvoorbeeld het Markiezaatsmeer erbij betrokken wordt. Dan kom je straks van de Oesterdam afgefietst en dan staat er een bord ‘Welkom bij Nationaal Park de Kalmthoutse Heide’”, schetst hij. “Dus eigenlijk zeggen wij: ga weer terug naar de basis.”

Goede basis

En die basis is sterk volgens de wethouder. “Het Grenspark werkt al jaren super goed. We hebben ook hele mooie projecten in het verleden gerealiseerd. Dus laten we daar trots op zijn en laten we die basis bewaren. Maar het hoeft niet altijd persé groter, groter, groter en meer meer, meer”, zegt hij.

Raadsvragen

Natuurgebieden in de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal worden in het masterplan ook betrokken bij het grenspark. We vroegen daarom deze gemeenten ook om een reactie. De gemeente Roosendaal geeft aan om voor de zomer tot een standpunt te komen en is naar verluidt in overleg met grondeigenaren. De gemeente Bergen op Zoom geeft geen reactie omdat de raad nog geïnformeerd moet worden naar aanleiding van raadsvragen.

Draagvlak

De gemeente Woensdrecht moet nog een formeel besluit nemen in bijzondere commissie van het grenspark. In die commissie wordt het besluit genomen of de kandidatuur wel of niet definitief ingediend zal worden”, zegt Van Agtmaal. “Maar we kunnen eigenlijk al op onze vingers natellen dat dit waarschijnlijk niet zal gebeuren.

Lees ook: Sophie (44) uit Putte wil voorkomen dat haar tuin Nationaal Park wordt