Woensdrecht voert geen zelfbewoningsplicht in: huizenkopers mogen doorverhuren
Van huisjesmelkerij en een grootschalige opkoop van woningen zou in Woensdrecht geen sprake zijn. (Foto: Pixabay)
Woensdrecht zal geen zelfbewoningsplicht invoeren voor kopers van woningen. Dat zegt wethouder Hans de Waal op vragen van de Opinieraad. De fracties van ABZ, VVD en CDA willen dat het college de Huisvestingsverordening laat aanpassen, om huisjesmelkerij en onderverhuur tegen te gaan. maar De Waal ziet geen reden om dat te doen. “Huizen worden niet op grote schaal opgekocht.”
Met ingang van het nieuwe jaar hebben gemeenten de mogelijkheid om kopers van woningen een zelfbewoningsplicht op te leggen. Daarmee dienen ze zelf de woning te betrekken en mogen ze die niet voor veel geld doorverhuren aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten of andere huurders.
Stadlander
ABZ-raadslid Arjan Buijsen voelt wel wat voor zo’n regeling in Woensdrecht, “om de pandjesbazen van de woningmarkt te drukken.” Ook Marcus Bakker (VVD) wil een einde maken aan de praktijken van huisjesmelkers. CDA-woordvoerder Eddy van Wezel vermoedt dat ook de huizen die woningcorporatie Stadlander in de verkoop brengt, onderhands aan beleggers worden verkocht. “Die moeten naar onze inwoners gaan, Stadlander heeft een sociale plicht”, merkt hij op.
Arbeidsmigranten
Wethouder De Waal bestrijdt echter dat er in Woensdrecht sprake zou zijn van grootschalige huisjesmelkerij. Dat was ooit wel het geval maar sinds het niet langer is toegestaan om méér dan twee arbeidsmigranten in een woning onder te brengen, is dat gestopt. Ook de woningen die Stadlander verkoopt, komen terecht bij woningzoekenden. “Dit jaar zijn er 12 verkocht”, zegt de lokale bewindsman. De gemeente heeft geen invloed op de verkoop van deze woningen, die vaak al vele jaren oud zijn en die Stadlander niet meer in eigen beheer wil houden.
Voorbereid zijn
VVD-voorman Bakker vindt het jammer dat het Woensdrechtse college niet van plan is om de verordening aan te laten passen. Want ook al speelt het probleem nu niet in de gemeente: “Je kan maar beter voorbereid zijn”, waarschuwt hij. Maar De Waal kan hem geruststellen: De verordening is zó aangepast, als er alsnog woningopkopers actief zijn. “Als we signalen krijgen dat dit gebeurt, kunnen we daar snel op reageren.”