Woensdrecht voor 2050 van het gas af: ‘In samenspraak met bewoners’
Foto: Pixabay
Voor 2050 wil Woensdrecht, net als de rest van Nederland, definitief van het aardgas af. Buurt voor buurt kiest de gemeente voor duurzame warmtebronnen. De hiervoor bestemde warmtevisie zou eigenlijk op 1 januari klaar moeten zijn, maar dat gaat de gemeente Woensdrecht niet helemaal halen. Hoewel het ontwerp voor deze visie af is, wil wethouder Jeffrey van Agtmaal bewoners betrekken bij het plan voordat hij er een klap op geeft. Inwoners van Woensdrecht hebben zes weken de tijd om te reageren op de plannen.
Alle gemeenten dienen voor 1 januari 2022 een visie maken hoe zij op een andere manier gaan verwarmen, een zogeheten Transitievisie Warmte. Ook gemeente Woensdrecht heeft zo’n warmtevisie opgesteld, maar kan op zaterdag 1 januari nog niet het definitieve plan presenteren. Wethouder Jeffrey van Agtmaal wil namelijk dat het plan in samenspraak met inwoners van zijn gemeente gebeurt en heeft zo het plan ter inzage online gezet.
Klankbordgroep
Een aardgasvrije gemeente worden is een ongelooflijk grote opgave, weet ook wethouder Van Agtmaal. “Ik wil benadrukken dat er in dit stadium nog geen besluiten zijn genomen over het aardgasvrij maken van buurten of wijken. We doen dit als gemeente in samensprak met bewoners en andere lokale partijen. Alleen bij voldoende draagvlak zal een buurt overgaan naar een nieuwe warmtevoorziening.”
Het afgelopen jaar is er onder meer een digitale informatiebijeenkomst gehouden en is er een klankbordgroep opgericht. “Om naast dit traject nog meer input te ontvangen, kiezen we er nu voor om het ontwerp van de warmtevisie ter inzage te leggen. In het document staan onze inzichten en een globale planning voor de overgang naar duurzame warmtebronnen.”
Vier verkenningswijken
In de 87 pagina tellende warmtevisie wordt per wijk de meest kansrijke alternatieven ter vervanging van aardgas voorgelegd. Ook heeft de gemeente (voorlopig) vier zogeheten verkenningswijken aangewezen. Hier kan mogelijk op korte termijn (voor 2030) de transitie naar aardgasvrij verder vorm gegeven worden met inwoners en betrokken organisaties. Het gaat hierbij om de wijken Woensdrecht-Noord, Woensdrecht-Zuid, Huijbergen-Zuid en Hoogerheide-Heiakkers (samen goed voor 1190 woningen) en Huijbergen-Zuid (in totaal 100 woningen).
Voor deze vier wijken zal de gemeente tevens zogenaamde wijkuitvoeringsplannen opstellen. Hierin beschrijft het stapsgewijs hoe de gemeente de transitie wil realiseren in deze geselecteerde wijken. De wijken die pas na 2030 van het aardgas af gaan hebben vooralsnog enkel een globale tijdsindicatie gekregen. Deze worden dus nog niet meegenomen in de wijkuitvoeringsplannen.
Inspraak
De bal ligt nu bij de inwoners van de gemeente Woensdrecht. Zij krijgen zes weken de tijd om de plannen in te zien en, indien nodig, te reageren. Wanneer de definitieve versie door de gemeenteraad is vastgesteld, gaat de gemeente in gesprek met bewoners van de verkenningswijken om de transitie vast te stellen. Op basis van de uitkomsten uit deze verkenningsbuurten hoopt de gemeente Woensdrecht in 2023 de eerste concrete uitvoeringsplannen te kunnen vaststellen.