Woensdrecht wil af van Japanse duizendknoop: ‘Die wortels gaan óveral doorheen’
Japanse duizendknoop (Foto Pixabay)
Het lijkt een sierlijk plantje maar eigenlijk is het een gevaarlijke exoot: een woekerend gewas dat zich overal doorheen wrikt. Funderingen, asfalt en zelfs betonnen constructies zijn niet veilig voor de Japanse duizendknoop. Daarom wil PvdA Woensdrecht dat de gemeente snel korte metten maakt met de plant, wethouder Jeffrey van Agtmaal komt de partij daarin tegemoet. De lokale bewindsman zal de raad nog dit jaar een gemeentelijk bestrijdingsplan mét bijbehorend kostenplaatje te presenteren, zo belooft hij PvdA-raadslid Wendy de Koning-Bogers.
Huijbergenaar Ben Selenski sprak donderdag de raadsleden toe tijdens de Opinieraad Ruimte. Selenski woont sinds twee en een half jaar aan de Kloosterdreef in Huijbergen en kwam er al vrij snel erachter dat de Japanse duizendknoop ook in zijn tuin staat. De plant stond ooit in de kloostertuin van de Broeders van Huijbergen en heeft zich sindsdien over het gehele dorp en daarbuiten verspreid. Pogingen om de duizendknoop uit te roeien liepen op niets uit.
Hele grote rekening
“De wortels gaan ruim twee meter de grond in en de plant groeit tien centimeter per dag”, verzucht de inspreker. Selenski heeft in 2020 hulp van de gemeente ingeschakeld maar ook dat leverde geen resultaat op. “Er kwam wel een ambtenaar aan de deur maar die vertelde dat er geen geld was. En dan ben je als burger snel klaar”, merkt de Huijbergenaar op. Toch ontkomt ook Woensdrecht er niet aan om de portemonnee te trekken voor bestrijding – waarschuwt Selenski. “Want als de gemeente nu geen geld vrijmaakt, dan komt er na verloop van tijd een hele grote rekening.” Hij verwijst naar andere gemeenten waar de Japanse duizendknoop flink heeft kunnen doorwoekeren. Zo moet de gemeente Amsterdam noodgedwongen acht miljoen euro vrijmaken voor bestrijding van de exotische plant.
Tuincentra
De bestrijding van de Japanse duizendknoop is inderdaad een groot groeiend probleem, beaamt wethouder Van Agtmaal: niet alleen in onze gemeente maar in heel Nederland en over de grens in in België. Ook andere de kattenstaart en berenklauw steken de kop op in Woensdrecht. Hoe vaker je er aan komt, hoe erger het lijkt te worden. Tot een aantal jaren geleden was de plant te koop bij tuincentra of werd deze meegenomen van vakantie. “Met alle gevolgen van dien.” De gesprekken met grondbezitters zoals waterschap en defensie lopen goed maar het lijkt dweilen met de kraan open. “We proberen de grotere brandhaarden te beheren en beheersen.”
Voorlichting
Volgens de wethouder heeft de gemeente vanuit het Groene Agenda-beleid wel wat geld beschikbaar, met name voor de kleinere brandhaarden. Daarnaast zet de gemeente in op publieksvoorlichting. “Veel mensen horen erover maar weten niet hoe het eruit ziet”, merkt de lokale bewindsman op. Voor de meer ingrijpende aanpak zal de raad toch extra budgetten moeten toekennen. De vraag is: welke bestrijdingswijze is het meest efficiënt en betaalbaar?
Rabarber
De raadsleden komen met tal van suggesties. “De plant is eetbaar, dus waarom oogsten we die niet”, oppert Ludo Bolders (AKT). “Het smaakt als rabarber.” De Koning-Bogers stelt bestrijding per elektrocutie voor, door de planten onder stroom te zetten. Raadslid Marleen Machielsen-Goyvaarts noemt dat echter geen succesvolle methode, en ook de wethouder heeft geen goede ervaringen met stroombestrijding. Andere fracties pleiten voor inzet van boerderijdieren zoals kippen, schapen en runderen. Maar welke methode de gemeente ook kiest, zo benadrukt Van Agtmaal, “het blijft dweilen met de kraan open.”