Hoogerheide

Woensdrechts college ziet geen verstrengeling belangen: ‘Al onze projectbegeleiders werkten voor De Nijs-Soffers’

Plannen voor nieuwbouw op het Glatt-terrein: huisvesting voor seizoenarbeiders. (Illustratie: gemeente Woensdrecht)

Han Verbeem Han Verbeem

De projectbegeleider die het Woensdrechtse college van B&W heeft ingehuurd voor vijf bouwprojecten, waarover de raad in november moet beslissen, werkte in het verleden ook voor bouwbedrijf en opdrachtgever De Nijs-Soffers. D66-raadslid Thierry de Heer ziet hierin een belangenverstrengeling, maar wethouder Hans de Waal wijst dit van de hand. “Inderdaad heeft hij voor De Nijs-Soffers gewerkt”, bevestigt hij. “Maar dat geldt voor ál onze ruimtelijke projectbegeleiders.”

Het bouwbedrijf uit Hoogerheide heeft nagenoeg een monopoliepositie in Woensdrecht bij grootschalige ontwikkelprojecten. Gemeentelijk projectleider Van Engelvaart lichtte dinsdag tegenover de raadspolitiek drie plannen toe tijdens de Opinieraad Ruime: de nieuwbouw in Huijbergen, het Glatt-terrein en Sneek Hout – beide in Putte. Volgens De Waal is het onmogelijk om externe ruimtelijke deskundigen in te huren die er geen opdrachten voor uitvoeren.

Niet onafhankelijk

De integriteitskwestie is aan de orde gesteld door Wim Jaegers van de Ondernemersvereniging Putte. Deze sprak de Woensdrechtse politici dinsdagavond in de raadszaal toe. “De door de gemeente ingehuurde projectleider is niet onafhankelijk”,  zegt Jaegers met grote stelligheid. D66-voorman Thierry de Heer reageert als door een bij gestoken op deze ontboezeming. “Een integriteitskwestie, daar schrik ik van”, zegt De Heer. “Ik wist er niets van af.” Coalitiepartijen distantiëren zich daarentegen van de aantijgingen en ondersteunen de uitleg van de wethouder.

Detailhandelsvisie

Plannen genoeg in de gemeente Woensdrecht. Het voormalige gemeentehuis van Huijbergen gaat tegen de vlakte voor woningen en een supermarkt, het Glatt-terrein in Putte krijgt onderkomens voor arbeidsmigranten en het vroegere BWI-gebouw in Hoogerheide gaat tegen de vlakte voor acht wooneenheden. En eveneens in Putte komt een nieuwe Lidl-supermarkt met woningen. De door de raad opgestelde Detailhandelsvisie is genegeerd – en dat wekt wrevel bij de oppositie. Een visie die inmiddels niet meer actueel is, merkt wethouder Hans de Waal op. “Deze liep tot 2020.”

Bibliotheek

Het vroegere gemeentehuis in Huijbergen, dat tot 1997 een zelfstandige gemeente was, biedt ruimte aan seniorenwoningen en er komt een supermarkt. Een belangrijke voorziening voor het dorp. Alleen is voor de bibliotheek, die het oude gebouw nu gebruikt, nog geen vervangend onderkomen gevonden. Tara van Honschoten (PvdA) wil weten of er binnen het nieuwbouwplan ook ruimte is voor huur en niet alleen uitsluitend koop.

Lelijkste gebouw van Brabant

In Putte is het zieltogende terrein van de voormalige steenhouwerij Joseph Glatt – ooit gespecialiseerd in grafmonumenten voor de Joodse begraafplaats – de gemeente een doorn in het oog. “Genomineerd voor de lelijkste plek van Brabant”, merkt Van Engelvaart op. De gebouwen en loodsen staan al dertien jaar leeg. De projectleider toont impressietekeningen van de migrantenwoningen; het ontwerp lijkt in de verte zelfs op de oude fabrieksbebouwing van weleer. Een bewuste keuze van de architect: zo is de overgang tussen oud en nieuw minder groot en moet het complex beter inpasbaar zijn in de omgeving. Het wordt een drielaags wooncomplex met kap, voor 362 arbeidsmigranten. Een flink bouwvolume maar dat is nodig om alle arbeiders te kunnen huisvesten.

Lidl in Putte

Ook in Putte is de bouw van een nieuwe Lidl-supermarkt en 95 woningen bij het terrein van voormalige houthandel Sneek, tussen de Antwerpsestraat en de Larikslaan; een terrein omgeven door zowel dorpsbebouwing als natuur. Het is een mix van duur en betaalbaar wonen met luxere twee-onder-éénkapwoningen, rijhuizen en relatief goedkope appartementen. Ook hier is de voor de bouw benodigde stikstofruimte inmiddels beschikbaar, merkt Van Engelvaart op.

Ontwrichting Puts winkelgebied

Ondernemersvereniging Putte is verbaasd over de bouwplannen, zegt ondernemer Wim Jaegers. De woordvoerder hoorde vorige week in de Dorpsraad over de komst van Lidl-supermarkt. “En nog geen week later ligt de beslissing al op het bordje van U als raad”. De supermarkt zien ze als een enorme bedreiging. “Dat past niet binnen de detailhandelsvisie die met alle belanghebbenden zorgvuldig is opgesteld”, merkt hij op. Hij voorziet “ontwrichtende” gevolgen voor de middenstand in Putte. “Met leegstand tot gevolg.” Het college verwijst naar een onderzoek dat de komst van een derde supermarkt in Putte zou ondersteunen. “Het kan niet zo zijn dat alle visies en afspraken zomaar van tafel worden geveegd”, zegt een tweede woordvoerder van de ondernemingsvereniging.

Tegenover elkaar

In de Opinieraad staan de oppositie en coalitie tegenover elkaar. “Een wensenlijstje van de opdrachtgever wordt zonder visie uitgevoerd”, zegt John Mathijssen (AKT). En het rammelt aan alle kanten. “Het is ondertekend door de wethouder en de burgemeester. Maar die zullen het niet gelezen hebben. Anders staan er niet zoveel missers in.” Meer dan veertig vragen heeft AKT ingediend bij het college. Zo zou detailhandel buiten de klustergebieden niet zijn toegestaan volgens de Detailhandelsvisie. En dat is wat er nu wél gebeurt, bij de beoogde nieuwe Lidl in Putte.

VVD-woordvoerder Joey Pals is blij met de nieuwe ontwikkelingen maar vraagt zich tegelijk af waarom de visiedocumenten niet worden gevolgd. En het CDA is zelfs ontzettend blij – voegt raadslid Eddy van Wezel daaraan toe – dat er nu in Woensdrecht zoveel nieuwe woningen bijkomen waar zo’n grote behoefte aan is. “Putte heeft al járen behoefte aan woningen. En nu komen er 95 bij”, zegt ook René Adriaansen (ABZ). Raadslid Marius Bakker (VVD) denkt dat lokale economie juist gebaat is bij vrij ondernemerschap. “Klanten uit België die nu nog naar de Lidl in Bergen op Zoom gaan, kunnen straks in Putte winkelen.” Hij krijgt bijval van ABZ-raadslid Adriaansen.

Duizend pagina’s

Op 11 november dient de gemeenteraad een besluit te nemen over een zeer omvangrijk verzameldossier. Alleen al op de dag van de Opinieraad hebben de fracties zo’n duizend pagina’s aan documenten ontvangen over de bouwplannen – zegt De Heer. Hij vraagt zich vooral af of de regels nu leidend zijn voor het plan, of omgekeerd. “De geschiedenis herhaalt zich. Ook in Hoogerheide zijn twee supermarkten buiten het winkelgebied gebouwd. Wat heeft het opstellen van detailhandelvisies dan nog voor zin?” En Tara van Honschoten (PvdA) merkt op dat het tijd wordt opnieuw naar de inmiddels achterhaalde visie te kijken.