Hoogerheide

Woensdrechtse raad schrikt zich een hoedje: 3,25 ton voor vervangend personeel

Foto: © Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht kampt met een tekort aan personeel. Deels door corona, deels door opgebouwde achterstanden bij het behandelen van aanvragen. Daarom moet de Woensdrechtse raad éénmalig in de buidel tasten en 3,25 ton uit de algemene reserve halen voor tijdelijke inhuur. De raadsleden vragen zich echter af of het bij deze ene keer blijft, zo bleek donderdag uit de Opinieraad Bestuur.

‘We schrokken ons een hoedje… 325.000 euro op moeten hoesten om de personele kosten te dragen”, aldus ABZ-voorman Rainier Schuurbiers. “We vragen ons af of het een structurele oplossing is? Want wat is de oorzaak van de ziekte?” Burgemeester Adriaansen en wethouder Kielman gaven aan dat het écht gaat om een eenmalige aanvulling. “Tijdens ziekte worden de ambtenaren gewoon doorbetaald en ook de werkgeverslasten gaan door. Tegelijk moet het werk wel gebeuren en daarvoor huren we nu tijdelijk personeel in.”

Werkvoorraad wegwerken

Met het budget wil het college twee vliegen in één klap slaan, zo verduidelijkte Adriaansen: enerzijds aanpakken waar het door ziekmeldingen in de gemeentelijke organisatie écht knelt; tegelijk wordt een opgebouwde werkvoorraad weggewerkt. De uitdagingen liggen vooral bij het ruimtelijk domein en bij de afdeling vergunningen, aldus de burgemeester.

Inzicht

Dertig procent van alle ziekmeldingen is aan corona toe te wijzen, legde de burgemeester uit. Schuurbiers vroeg zich af waar de overige zeventig procent vandaan komt. Ook wil hij dat het college de raad meer inzicht geeft in het wervingstraject bij het aantrekken van tijdelijk personeel. En: wellicht is het mogelijk om medewerkers van omliggende gemeenten in te zetten, zo suggereerde hij. Dat biedt volgens het college echter geen soelaas.

Apart potje?

Maarten de Graaf (AKT) deed nog het voorstel om het benodigde geld niet uit de algemene reserve te halen, maar te zoeken binnen de lopende begroting en op andere uitgaven te besparen. En er zonodig een apart potje voor te maken, voor mogelijke toekomstige soortgelijke situaties. Daarover kon Adriaansen kort zijn: “Dat is niet nodig, het gaat echt om eenmalige uitgaven.”