Woensdrecht

Woensdrechtse regenton-actie groot succes, maar er kan méér

actie regenton woensdrecht

Foto's: Gemeente Woensdrecht

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Niet voor het eerst, maar wel minstens even succesvol, heeft de gemeente Woensdrecht regentonnen ter beschikking gesteld om regenwater in op te vangen. Voor de helft van de normale kosten zelfs. En dat was opnieuw een groot succes, vertelt wethouder Jeffrey van Agtmaal. Ze waren dan ook in no time op. Maar er zijn voor inwoners meer mogelijkheden om betaalbaar te vergroenen en de biodiversiteit te beschermen.

Op een speciale pagina van de website legt de gemeente uit wat de opties zijn waarvoor subsidies klaar staan. Daar worden de regentonnen ook benoemd. In totaal heeft de gemeente er 250 ter beschikking gesteld, als onderdeel van een plan om samen met inwoners de leefomgeving groen en mooi te houden, maar ook de actuele vochtproblematiek en bedreiging van de biodiversiteit tegen te gaan.

Budget voor vrijgemaakt

Het gemeentelijke voornemen is om verstening te verminderen, waardoor regenwater weg kan en hittestress afneemt. Om bovendien met extra aanplant vergroening én verfraaiing te bewerkstelligen. En daar is budget voor uitgetrokken, aldus de wethouder. Hij is blij dat de regentonnen zo’n succes waren en hoopt dat ook van de andere opties volop gebruik wordt gemaakt. “Om de inwoners mee te krijgen hebben we daar extra geld voor uitgetrokken.” De gemeente wil en kan veel zelf doen maar niet alles. Daar heb je echt elkaar voor nodig, is de overtuiging van het college.

Volop mogelijkheden

Andere manieren om bij te dragen aan het vergroenen en tegengaan van vochtoverlast zijn het inmiddels ingeburgerde tegelwippen, geveltuintjes aanleggen en het in gebruik nemen van openbare ruimte voor vergroening van de wijk of straat. Er rijdt meermaals een speciale tegeltaxi door de gemeente, die de stenen ophaalt die mensen uit hun tuinen of voor hun gevels weghalen. Ook zijn er budgetten beschikbaar voor het aanschaffen van beplanting. Op de website vind je de spelregels en beschikbare vergoedingen.

Ideeën welkom

Wie individueel of samen met buren een pleintje of deel van de straat wil vergroenen kan ook aankloppen bij de gemeente. Je dient het wel zelf te onderhouden vervolgens. Het beste kunnen inwoners en ondernemers plannen en ideeën melden via [email protected] of de website, waar tevens de nodige tips worden gegeven. Samen wordt dan bekeken wat er kan en welke financiële bijdrage de gemeente leveren daarvoor beschikbaar heeft.

Wethouder Van Agtmaal is blij met eerdere initiatieven in de gemeente , legt hij uit. Hij noemt de Raadhuisstraat waar op de nodige plekken werd vergroend en een mooi initiatief in Ossendrecht. Mooi is ook dat het enthousiasme bij bewoners niet alleen blijft maar vaak zelfs buurtgenoten inspireert.