Wonen, veiligheid en participatie spelen grote rol tijdens politieke beschouwingen in Roosendaal

Roosendaalse partijen konden afgelopen woensdagavond hun ideeën inbrengen voor de kadernota van 2026.
Roosendaalse partijen konden afgelopen woensdagavond hun ideeën inbrengen voor de kadernota van 2026. Dat deden ze tijdens de politieke beschouwingen in het Huis van Roosendaal. De kadernota is de opmaat voor de begroting van volgend jaar. Er kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod, maar woningbouw, veiligheid en participatie werden het vaakst benoemd.
Als het gaat om woningbouw zijn de partijen het met elkaar eens: het is tijd om aan de slag te gaan. Er liggen namelijk al een aantal plannen voor de bouw van woningen. Vanuit Forum voor Democratie kwam het voorstel om lege kantoorpanden om te bouwen tot woningen. Ook willen partijen in de dorpen meer woningen realiseren. “Wanneer gaan we de bouwkranen in de stad zien?”, vroeg CDA-raadslid Sebastiaan Hamans zich hardop af.
Verschillende fractievoorzitters willen woningen voor jong én oud, zodat de doorstroom op de woningmarkt beter verloopt. Naast het bouwen van huizen moet er daarbij ook gekeken worden naar voorzieningen in de wijk. Zoals een supermarkt of huisarts. Maar daarbij moet de binnenstad ook aangepakt worden. Het centrum moet weer bruisen en er moet iets te doen zijn voor inwoners, en vooral voor jongeren. “Ik fiets soms huilend over de Markt, vroeger was het zo mooi”, vertelt Jac Wezenbeek van Vitaal Liberaal.
Veiligheid
Ook veiligheid is een veel besproken onderwerp. Een groot deel van de partijen vindt namelijk dat het college zich daar meer voor moet inzetten. “Te veel inwoners voelen zich ’s avonds onveilig in hun eigen buurt”, zegt raadslid Bejar Taher van D66 erover. Meer blauw op straat zou een goede optie zijn, maar ook Taher weet dat zoiets lastig is in verband met budget en personeelstekorten.
Alex Raggers van de VLP benoemt dat camera’s een goede oplossing zou kunnen zijn. Ondanks dat het zorgt voor minder privacy. “Als de veiligheid ermee omhoog gaat is het nodig”, zegt hij. De partijen zijn het er wel over eens dat de criminele organisaties hard aangepakt moeten worden. Ook moet daarbij aandacht zijn voor de jeugd, om te voorkomen dat zij op het verkeerde pad terechtkomen.
Participatie
Inwoners meer betrekken bij plannen is iets wat ook regelmatig aan bod komt. Veel partijen constateren dat inwoners problemen ervaren in de communicatie met de gemeente. Dat moet dus beter, luidt de boodschap. “Vaak is er pas inspraak als het plan er al ligt en dat is te laat”, zegt Gert-Jan van Oosterbosch namens de Roosendaalse Lijst. Meer partijen sluiten zich aan bij die mening. Ze vinden dat er eerder aan participatie gedaan moet worden.
Daarnaast is het niet zo dat altijd aan alle wensen van insprekers kan worden voldaan. “Participatie is niet om iedereen blij te maken, maar om informatie te delen en kijken of er goede input vanuit de inwoners is”, stelde Van Oosterbosch. Ook dat wordt door een aantal andere partijen benoemd. Als het over de communicatie tussen de gemeente en inwoners gaat, is er dus werk aan de winkel.
De partijen GroenLinks en PvdA lieten in hun presentatie weten dat ze samen gaan werken. Vanaf de verkiezingen volgend jaar vormen ze één lijst.