Woningplan gemeente Halderberge moet zorgen voor een passend woningaanbod

Het gemeentehuis van Halderberge.
De gemeente Halderberge heeft nieuwe plannen opgesteld voor wonen in de regio. Dat doet zij in samenwerking met de gemeente Moerdijk, woningcorporatie Woonkwartier en huurdersvereniging Fijn Wonen. Daarin staat onder andere hoe er goed samengewerkt kan worden op het gebied van wonen.
De partners overleggen bijvoorbeeld hoeveel woningen er bijgebouwd moeten worden, voor wie die woningen dan zijn en op welke plek ze moeten komen. Maar ook gaat het over de betaalbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid van de woningen, en de woonomgeving. Ook nemen de partijen de mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het zoeken naar een geschikte woning mee in het plan.
Hoofdlijnen
Iedere vier jaar maken de partijen afspraken over wonen in de regio. Deze afspraken komen in het Woningplan. Daarnaast stellen ze jaarlijks gezamenlijk afspraken op. Door dit ieder jaar te doen, kunnen ze inspelen op de veranderingen van bijvoorbeeld de woningmarkt.
De gemeente Halderberge komt nu dus met die jaarafspraken. Daarin staat dat er meer aandacht komt voor mensen die extra hulp nodig hebben op sociaal-maatschappelijk gebied. Daarnaast willen de partijen dat het woningaanbod beter aansluit op de vraag, zodat er sneller voor iedereen een passende woning is.
Urgentie
Ook moet er mee inzicht komen in hoeveel statushouders er zijn en wat zij nodig hebben. Maximaal 25 procent van de sociale huurwoningen moet toegewezen worden aan mensen met urgentie. Dat zijn bijvoorbeeld statushouders of mensen uit een maatschappelijke opvang. Ook willen de partijen gaan samenwerken voor een gezamenlijke visie op het gebied van wonen en zorg in de regio.
Als het gaat om de woningen zelf is het een optie om bestaande woningen beter te benutten. Zo kan een woning bijvoorbeeld gesplitst of gedeeld worden. Maar ook het transformeren van gebouwen naar woningen is een optie. Het verhuren van losse kamers in een woning blijft verboden.
Duurzaamheid
Als laatste kijken de partijen naar de rol van huurdersverenigingen. Bijvoorbeeld op welke manier zij mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van huurwoningen. Dat kan bijvoorbeeld tegen hitte, regen of droogte.
Daarnaast gaat de gemeente inzicht geven in de verschillende soorten dieren in de gemeente leven. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zien of er vleermuizen in spouwmuren zitten als zij die willen isoleren. Inwoners zien dan gelijk welke maatregelen zij kunnen treffen, zoals een huisje aan het huis waar de vleermuizen in kunnen. De gemeente Moerdijk heeft zoiets ook al gedaan.
Lees ook: Gemeente Moerdijk doet grootschalig ecologisch onderzoek om inwoners te ontlasten