Roosendaal

Wordt het een verhitte zomer voor de Gastelseweg?

Een bewoner fotografeerde een deel van de op straat gegooide bierflessen.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het jaar van het maatregelenplan voor de situatie rondom de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg en de bijbehorende evaluaties zijn nog maar net afgerond. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen de tijd te nemen om tot een beslissing te komen en gaat dat pas doen na het zomerreces. Vorige week liepen de spanningen is de straat echter weer flink op. De buurt vreest een paar lange, hete maanden.

Het zal vast te maken hebben met het goede weer dat plots de kop opstak. Feit is -zo laten beelden, foto’s en verslagen van buurtgenoten zien- dat er vorige week sprake was van een aaneenschakeling van overlast, agressie, verboden alcoholgebruik en dronkenschap, wildplassen, provocaties en al dan niet seksueel getinte intimidatie.

‘Wanneer gaat het mis?’

Het personeel van de supermarkt grijpt niet in, melden bewoners, politie komt niet of veel te laat en boa’s zijn er alleen doordeweeks overdag, als er niets of weinig aan de hand is. Inmiddels vragen sommige straatgenoten zich niet meer af óf het misgaat, bijvoorbeeld omdat iemand van hen het echt zat is, maar alleen nog wanneer.

Provocaties

Er geldt een verbod op het gebruik van alcohol in een deel van de straat, waar de winkel zich bevindt. Daar trekken de mensen die er wel staan te drinken zich niets van aan. Er wordt volgens de buurt ook gewoon alcohol verkocht aan mensen die zichtbaar dronken binnenkomen. Een van die klanten maakte het vorige week wel erg bont. Hij zocht op straat scheldend en met middelvingers gebarend ruzie met iedereen die hij tegen kwam, plaste in tuinen en was overduidelijk aan het provoceren. De man maakte al een flink beschonken indruk toen hij arriveerde en reed na dit gedrag ook nog in een auto weg, daarbij een wagen van een straatbewoner beschadigd achterlatend.

Aaneenschakeling van incidenten

Het is slechts een deel van een veel langere beschrijving van wat deze ‘gast’ en andere bezoekers in een paar dagen tijd tentoonspreidden. Er werd met lege bierflessen gegooid. Er stonden mannen al dan niet seksueel intimiderende opmerkingen te maken naar passanten. Bewoners moesten tot ’s avonds laat deuren, ramen en rolluiken dicht houden vanwege de herrie en agressieve sfeer op straat. Er werd tegen gevels, muren, in tuinen en bij poorten van woningen geplast.

Cynisme

Wie de beschrijvingen leest kan niet ontkomen aan de indruk dat het alleen maar erger is geworden. De politie is volgens bewoners meermaals gebeld maar kwam niet vanwege tijdgebrek of pas vijftig minuten later in een ander geval, toen het geen enkel nut meer had. “In die tijd kun je in principe al dood, begraven en of gecremeerd zijn”, schrijft een bewoner cynisch. Maar echt lachen kan ook hij er niet om. Hij wil al niet meer met zijn hond langs de dronken figuren op straat, uit angst voor escalaties. De zorgen over hoe het de komende zomermaanden verder moet, met volop buiten ‘recreërende’ klanten, zijn enorm.

Afspraken niet nagekomen

Tijdens de laatste evaluatie gaf de ondernemer van de Poolse supermarkt aan zich te houden aan de afspraken met de gemeente. Die gaan onder meer over het aanspreken van klanten op hun gedrag, ook op straat. Omwonenden geven aan dat dit structureel niet gebeurt, dat personeel zelfs schouderophalend reageert wanneer buren er iets van zeggen. Boa’s die voorbij rijden lijken alleen geïnteresseerd in de mate waarin parkeerplaatsen bezet zijn, merkt een bewoner ook nog op in een e-mail. Kortom, wie dacht dat het vertrouwen in de vorig jaar bedachte maatregelen niet verder kon dalen heeft met mis.

‘Niets van te merken’

Volgens de gemeente blijven de eerder gemaakte afspraken  en maatregelen ook gedurende de zomer van kracht. In ieder geval tot de raad een besluit heeft genomen over de langslepende kwestie. Daarvan zouden, aldus een woordvoerder, de omwonenden op de hoogte moeten zijn. Buurtbewoner Andy Knobel spreekt namens het buurtcomité en kijkt ervan op. Voor hem is dit nieuw. “Buiten is daar helemaal niets van te merken.”