Roosendaal

Yellow Roses Foundation organiseert Mannendag voor mannen met levensbedreigende ziekte

Sandra Wijkhuisen, oprichtster van Yellow Roses Foundation, vertelt in M2 over de Mannendag.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ziek zijn even vergeten en in contact komen met lotgenoten. Dat is de bedoeling van de Mannendag, die wordt georganiseerd door de Yellow Roses Foundation. Op zaterdag 9 november vindt de allereerste editie van de Mannendag plaats, in Playdôme Roosendaal.

Al jarenlang organiseert Sandra Wijkhuisen met haar Yellow Roses Foundation verwendagen voor vrouwen die kanker of een andere levensbedreigende ziekte hebben. Maar de wens bleef altijd om dat ook een keer voor mannen te doen. Toen Sandra Leon Westmaas benaderde om voorzitter te worden van de Yellow Roses Foundation, wilde hij dat onder één voorwaarde: als er een Mannendag zou komen. “Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken”, aldus Sandra. “Dat werd zijn eerste klus!”

Sandra was nog bezig met haar opleiding tot schoonheidsspecialiste toen bij haar schoonmoeder alvleesklierkanker werd geconstateerd. “Ik oefende altijd met masseren op mijn schoonmoeder als ze in het ziekenhuis lag”, zegt Sandra. “Dat vond ze heel fijn.” Haar schoonmoeder is uiteindelijk overleden. Sandra wilde iets blijven doen voor vrouwen met kanker. De lievelingsbloemen van haar schoonmoeder waren gele rozen. Zo is de Yellow Roses Foundation ontstaan.

In M2, de maandelijkse talkshow van ZuidWest TV, schuift Sandra aan tafel bij Maarten en Sanneke om te vertellen over de Mannendag. “Voor de mannen willen we iets actiefs organiseren”, vertelt ze. De stichting komt bij Nicky Broos, eigenaar van Playdôme in Roosendaal, uit. Hij wil graag meewerken. “Er zijn daar allerlei activiteiten te doen, en we bieden ze een lunch aan.” De Mannendag is helemaal gratis. “Dat kan dankzij onze sponsoren.”

Een groep jongeren heeft een flyer gemaakt voor de Mannendag. Daarop staat een QR-code. “We hopen dat mannen die scannen en daarmee de enquête invullen, zodat wij ontdekken wat zij graag zouden willen doen.” Dat betekent dus dat er vaker een Mannendag georganiseerd kan worden.

Je geeft ze een ontspanningsmoment in een rollercoaster van intense ontberingen.

Zo’n dag met lotgenoten doorbrengen kan heel waardevol zijn volgens Sandra. “Van de vrouwendagen krijgen we vaak als reactie dat ze het fijn vinden om met lotgenoten te praten, omdat er dan begrip is voor de situatie waar ze in zitten. Ze begrijpen elkaar soms al met een half woord. Dat maakt het voor hen heel waardevol. Je geeft ze een ontspanningsmoment in een rollercoaster van intense ontberingen.”

De Mannendag van Yellow Roses Foundation vindt plaats op 9 november van 10.00 uur tot 14.00 uur in Playdôme Roosendaal. Jezelf opgeven is nog mogelijk, door te mailen naar [email protected].