Ossendrecht

Ze-Bra schrapt nóg een turbine: twee windmolens bij Ossendrecht

Han Verbeem Han Verbeem

Geen vijf, geen drie maar uiteindelijk komen twee windmolens bij Ossendrecht. Dat is de uitkomst van overleg met de gemeenten Woensdrecht, Reimerswaal en de initiatiefnemers van het Ze-Bra windmolenpark. De colleges van beide gemeenten en Ze-Bra hebben dit maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst in Kruiningen. Een molen in de nabijheid van de woonkern van Ossendrecht is nu ook geschrapt uit het plan. De twee gemeenteraden moeten nog wel hun akkoord uitspreken.

Molen Grindweg verdwijnt

Het Ze-Bra windmolenpark is een initiatief van drie energieproducenten: Eneco, Lindewind (Woensdrecht) en Zeeuwind (Zeeland). Het park krijgt uiteindelijk zestien molens waarvan veertien op grondgebied van Reimerswaal. Daarvoor worden bestaande molens vervangen aan de Brabantse zijde, onder meer de kenmerkende solitaire molen aan de Grindweg van agrarisch ondernemer Hopmans. Deze is betrokken bij het Lindewind-gedeelte van Ze-Bra.

‘Dorpsmolen niet realistisch’

Bewonersgroep Windstil Ossendrecht pleit echter slechts één ‘dorpsmolen’ in de gemeente Woensdrecht maar dat is volgende de initiatiefnemers niet realistisch. Volgens de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft de actiegroep inmiddels een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) ingediend om de documenten boven water te krijgen die betrekking hebben op de besluitvorming over het windpark. Van Agtmaal betreurt dit omdat dit onnodige juridische romplomp zou veroorzaken. “Ze hadden me ook gewoon kunnen bellen”, aldus de lokale bewindsman.

Verrast

Woordvoerder Just Jansz van Windstil Osendrecht zegt verrast te zijn door het besluit voor het schrappen van molenpositie WT16. “We begrijpen dat die molen kennelijk niet rendabel is omdat die vanwege hinder voor omliggende woningen te veel terug geregeld zou moeten worden”,  aldus Juzt. Hij verbaast zich over de keuze: het zou logischer geweest zijn de molen te schrappen die het dichtst bij de woonkern komt. Dat gebeurt nu niet, zo stelt hij.

Mogelijk extra MER

Eerder uitte milieuorganisatie Benegora kritiek op het milieueffectonderzoek, de MER, die voor dit project is uitgevoerd. Daarbij zou volgens Benegora té weinig rekening zijn gehouden met de milieugevolgen voor de Woensdrechtse natuur van de Brabantse Wal en het Markiezaatsmeer. De drie Ze-Bra projectpartners beloofden de uitgevoerde MER nog eens nauwkeurig onder de loep te nemen, bleek tijdens de persbijeenkomt van maandag. Mogelijk volgt nog een aanvullend onderzoek naar de gevolgen van het geplande park voor beschermde dieren in de Natura 2000-gebieden.